onsdag 21 mars 2012

Islamistiska motiv

Det var som jag skrev: islamistiska motiv. Längst ner i denna bloggpost kan du läsa min allra första text efter attentatet mot den judiska skolan. Min första analys motsvarar exakt de motiv som nu redovisas:

"Mannen som misstänks ligga bakom seriemorden misstänks ha koppling till al-Qaida, sade Frankrikes inrikesminister Claude Gueant till journalister på plats. Han sade också att mannen sagt sig vilja utkräva hämnd för oförrätter mot palestinska barn och hämnas på den franska armén för dess intervention utomlands."

DN skriver:

"Den 24-åring som är huvudmisstänkt förskansar sig ännu på förmiddagen i ett hus. De misstänkta ska ha koppling till al-Qaida."

Skynews rapporterar kontinuerligt.

Danska Information uppger att mannen tidigare anhållits i Afghanistan.

Och här en längre överblickande text i Daily Mail.

Nå, nu vet vi vad som väntar framöver.

Här reprisen av det första jag skrev:

Ozar Hatorah i Toulouse angreps.

Attentaten i Frankrike fortsätter. Idag på morgonen attackerades en judisk skola. Minst fyra har dödats, flera andra skadats. Attentatet följer mönstret: människor på motorcykel öppnar eld och försvinner snabbt. Förra attentatet ägde rum i närheten av Toulouse. Då dödades tre franska militärer. Behöver vi tveka om motiven? Jihad tar sig många uttryck, en variant är att "flytta" den väpnade kampen från Israel/Palestina och Afghanistan till Europa (som om franska skolbarn hade någonting med Israel/Palestina att göra). Den teorin framfördes redan vid de två tidigare attentaten eftersom de riktade sig direkt mot fransk trupp.

Uppdatering förmiddag - Att förnedra, trakassera och mörda europeiska judar betraktas utifrån jihad-perspektivet som legitimt. Fortfarande hörs ändå mest de röster som säger "nej, det pågår ingen islamisering av väst", "det är överdrivet att påstå det"... och för varje nytt attentat flyttas fokus snart till en annan plats och ett annat ämne och någon suckar "är det konstigt att de hatar oss, så illa som vi behandlar dem".... Hört det förut?

Uppdatering 14:35 - Om dessa olika attentat utförts av samma person/personer och alldeles oavsett om det är organisatoriskt sammanlänkat och välplanerat i alla tre fallen, och fransk polis och underrättelsetjänst lyckas ta den/de skyldiga, så betraktar jag det som terrorbrott. Det är inget som tyder på någonting annat. Spekulationerna i europeisk press går både åt islamist- och högerextremist-hållet (förmodligen darrar många redaktörer just nu inför tanken att en fransk motsvarighet till den norske massmördaren skulle vara i farten). Själv tillåter jag mig en försiktig analys som trots allt kan knytas till två av de regioner där islamismen versus väst är som tydligast i dag: Israel/Palestina och Afghanistan.

Inga kommentarer: