måndag 19 mars 2012

Attentaten i Frankrike. Jihad på europeisk mark.

Ozar Hatorah i Toulouse angreps.

Attentaten i Frankrike fortsätter. Idag på morgonen attackerades en judisk skola. Minst fyra har dödats, flera andra skadats. Attentatet följer mönstret: människor på motorcykel öppnar eld och försvinner snabbt. Förra attentatet ägde rum i närheten av Toulouse. Då dödades tre franska militärer. Behöver vi tveka om motiven? Jihad tar sig många uttryck, en variant är att "flytta" den väpnade kampen från Israel/Palestina och Afghanistan till Europa (som om franska skolbarn hade någonting med Israel/Palestina att göra). Den teorin framfördes redan vid de två tidigare attentaten eftersom de riktade sig direkt mot fransk trupp.

Uppdatering förmiddag - Att förnedra, trakassera och mörda europeiska judar betraktas utifrån jihad-perspektivet som legitimt. Fortfarande hörs ändå mest de röster som säger "nej, det pågår ingen islamisering av väst", "det är överdrivet att påstå det"... och för varje nytt attentat flyttas fokus snart till en annan plats och ett annat ämne och någon suckar "är det konstigt att de hatar oss, så illa som vi behandlar dem".... Hört det förut?

Uppdatering 14:35 - Om dessa olika attentat utförts av samma person/personer och alldeles oavsett om det är organisatoriskt sammanlänkat och välplanerat i alla tre fallen, och fransk polis och underrättelsetjänst lyckas ta den/de skyldiga, så betraktar jag det som terrorbrott. Det är inget som tyder på någonting annat. Spekulationerna i europeisk press går både åt islamist- och högerextremist-hållet (förmodligen darrar många redaktörer just nu inför tanken att en fransk motsvarighet till den norske massmördaren skulle vara i farten). Själv tillåter jag mig en försiktig analys som trots allt kan knytas till två av de regioner där islamismen versus väst är som tydligast i dag: Israel/Palestina och Afghanistan.

Uppdatering 15:32 - Nya intressant uppgifter från Daily Mail, också med spekulationer om mördaren.

Uppdatering 17:10 - Jodå, det finns andra spår. Här ett.

16 kommentarer:

Sverker sa...

Javisst är det skrämmande med det rådande samhällsklimatet i Europa. Det finns krafter som försöker polarisera samhället och ställa olika grupper av människor mot varandra. Idag sköts barn på en judisk skola. Och förra veckan skedde två liknande skottdåd mot franska soldater med arabiskt påbrå där tre sköts ihjäl och en fjärde fortfarande är svårt skadad.
Det behövs mer tolerans helt enkelt!

Anonym sa...

Eller som Aftonbladets slogan säger "Vi gillar annorlunda". Och detta är ju onekligen annorlunda.

Sverker sa...

Vad obehagligt att du ändrar ditt blogginlägg innan du godkänner ens kommentarer, Thomas. Så att du skriver om din text och först senare publicerar min kommentar. Jag förstår att du har en väldigt stark ideologi som gör dig onyanserad men synsk kan du väl ändå inte vara? Att du redan nu kan vara så säker på gärningsmannens motiv? Var du en av alla andra islamofober som direkt efter attentaten i Norge "visste" att det var islamistiska fanatiker som var skyldiga?
Islamofobiseringen av Europa kan ingen förneka.

Inre exil sa...

Sverker, jag publicerade din kommentar långt innan jag kompletterade - inte skrev om - bloggtexten. Om du inte trivs i sällskapet så kan jag ta bort dina kommentarer. Jag tvingar ingen att vara här. Och själv verkar du ju väldigt synsk gentemot mig. Jag uppmanar dig därför att gå in och läsa vad jag skrev om massmorden i Norge, så får du se så fel du "ser".
Punkt.

Niklas sa...

Ännu mer obehagligt, och kanske typiskt, är kommentaren "Om du inte trivs i sällskapet så kan jag ta bort dina kommentarer". Är man får kritisk censureras man..

i övrigt ett oerhört onyanserat och vinklat inlägg. Skulle vara intressant att se någon av er rasister kommentera alla de miljontals flyktingar som bosätter sig i "väst" och skaffar jobb, går på krogen, äter pizza och är som alla oss andra.

Inre exil sa...

Niklas, du är välkommen trots din inskränkthet, din oförmåga att se världens totalitära ideologier i full verksamhet.

Mina ord till Sverker missförstår du alldeles. Jag menade att om han själv ville kunde jag ta bort inläggen. Han är lika välkommen som du att yttra sig. Jag menar det, och jag tillämpar det!

magnus sa...

Skulle nog säga att mycket mycket tyder på att detta är dåd av högerextremister, där dock många ser islamister som bundsförvanter. De ungerska fascisterna i Jobbik ser Ahmadinejads Iran som allierad.

Inre exil sa...

Magnus, vad är det konkret som får dig att tänka på högerextremister?

Attentat mot judiska mål i Frankrike är ingen nyhet och inte heller det faktum att landets mest militanta islamister ligger bakom dem.

Kopplingen till Frankrikes militära deltagande i kriget i Afghanistan har redan gjorts av både politiker och medier i landet.

Men jag kan förstås ha fel. Tills vidare talar ingenting för att det är högerextremister (eller för den delen andra politiska extremister i vanlig mening, även om islamismen också är en extremt rörelsen av politisk karaktär, grundad i religionen).

markus sa...

Det kan vara värt att nämna, i anslutning till Niklas inlägg, att Islam inte är en ras utan en religiös och politisk ideologi.

Inre exil sa...

Tack Markus, det har du alldeles rätt i. Jag hade själv tänkt säga det, men inser ju att det är spilld mjölk... vill man inte veta så så vill man inte. I vanlig ordning är det obildningens känslopjunk som styr.

JohannaV sa...

Det känns tråkigt med de inlägg ovan som kallar Thomas för rasist och islamofob - vad nu det sistnämnda ordet ska betyda.

Bortsett från detta skulle det vara intressant med en diskussion om islamism ska betraktas som en vänster- eller en högerextrem rörelse. Anna Ekström beskriver (på sin blogg) islamismen som HÖGERextrem, dock utan att motivera varför.

Oavsett vad de mer initierade i sakfrågan kommer fram till vad gäller var islamism skall placeras på den sk höger-vänster skalan kan vi väl ändå vara överens om att islamism är en totalitär rörelse i linje med och lika farlig som kommunism och nazism, och att vi för att undvika dess vidare framväxt i Europa bör undvika att skjuta på budbäraren. Ähum, Niklas och Sverker?

Inre exil sa...

Tack Johanna, det är viktiga frågor du ställer.

Det som irriterar mig är den hejdlösa okunskapen om islamismens själva väsen. Samtidigt är jag helt öppen för att det som hänt den senaste veckan - i alla tre attentaten - kan ha en helt annan bakgrund (nämligen att nazisympatiserande och extrema män med militär bakgrund, avskedade för två år sedan, kan ligga bakom). Det förändrar ingenting i sak. Varje attentat, varje mord kan skrivas in i den lågintensiva inbördeskrigsliknande situation som Europa befinner sig i.

De första offren blir alltid minoriteterna. Oavsett vem som håller i gevären. En islamist taggad av al-Qaida, en massmördare taggad av luftslott och drömmar om korsriddare, en kemilaboratoriemördare taggad av hat mot staten, den federala makten eller något fjärde.

Cello Jr sa...

Hur kan någon bli förvånad:
Svart Oktober

Allah Mode

Cello Jr sa...

Detta är bara en fortsättning på vad neokonservativa Weekly Standard rapporterade oktober 2000,

http://www.limitstogrowth.org/WEB-text/black-october.html

och via Christopher Caldwell 2002:

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/001/435tebxi.asp

Informationen har alltså funnits hela tiden, men vårt kulturetablissemang liksom våra journalister liksom våra politiker, har valt att lägga locket på.

Det är lite sent att beskärma sig nu eller tycka att Marine Le Pen är trop raciste!

Det är nu eller aldrig, och förmodligen är det ändå försent. Vårt 476 är förmodligen redan passerat.
Kanske 1964, när republikanen Barry Goldwater förlorade presidentvalet.

Karl Malghult sa...

Jag viker lite från ämnet här, men det känns ändå relevant. En av de verkliga oppositionella diktarna i Syrien, Adonis, säger mycket klargörande i en intervju med österrikiska Profil om vad han anser om oppositionen som driver på förändringarna i arabvärlden:
http://www.profil.at/articles/1211/560/321803/syrien-der-adonis-arabellion-assad

Et referat på svenska ges även här ifall man inte vill läsa den tyska artikeln: http://www.fib.se/utrikes/item/1151-adonis-om-syrien

För att citera referatet på Folket i Bilds hemsida:

"Den arabiska ungdomen inser tyvärr inte realiteterna. Nämligen att det är de intensivt religiösa, fundamentalisterna, som driver på utvecklingen med hjälp av främmande makt.

Med tanke på islamisternas och fanatikernas övertagande av den ”arabiska våren” kommer den arabiska ungdomen inte att kunna spela någon roll. Den arabiska ungdomen har sorgligt nog ingen vägledande ideologi, saknar organisering och är därför svag. De enda som är organiserade i arabvärlden idag, vid sidan av statsapparaterna, är de religiösa fundamentalisterna."


[...]

"En Islamo-fascism är ett möjligt hot. Det innebär dock inte att de nuvarande diktatorerna bör stanna kvar. De måste falla, men man måste också tänka vilken sorts regim man vill ha istället."

Cello Jr sa...

Vill även påminna om det antisemitiska mordet på Ilan Hamili i Paris 2006.

Fakta i målet