fredag 30 september 2011

Aptitretare.

Nu närmar det sig produktion av min nya bok. Ikväll får jag första korrekturet. Direkt efter helgen kommer omslaget. Jag lägger ut det här i bloggen nästa vecka med mer information.

Här kommer, möjligen som en liten aptitretare, den preliminära baksidestexten:

Att den västerländska kulturen befinner sig i en turbulent situation skulle kanske inte så många bestrida. Men på vilket sätt kan man koppla samman dagens nöjes- och konsumtionssamhälle med andra fenomen under nittonhundratalet och in i vår tid? Kan man rentav tala om en kultur som rör sig allt närmare stupet?

I sin nya bok belyser Thomas Nydahl frågeställningen utifrån olika perspektiv. Boken inleds med den essä han skrev i samband med att han drog sig tillbaka från all offentlig verksamhet, inklusive den som kulturjournalist.

Som ett nav i boken finns en längre mosaik som består av återkomster till några av de viktiga och centrala författarskap som berättade om livet i de totalitära staterna bakom Berlinmuren, där människorna plågades av den kommunistiska doktrinen. I en läsning av bland annat Per Landins studie av radikalkonservativa tyskar återspeglas fenomenet genom den andra totalitära lära, nationalsocialismen, som förstörde så mycket för 1900-talets européer.

Andra texter i boken belyser enskilda författarskap, samt berättar om märkvärdiga och skapande människor i det europeiska nittonhundratalet.

*

God helg önskar jag alla mina läsare!

Foto: A. Nydahl

Inga kommentarer: