söndag 25 september 2011

Grips Greatest

Ja, min absoluta favorit i det danska vis- och balladstallet är sedan mer än 30 år Erik Grip. Det tyckte jag länge, också innan vi lärde känna varandra. Och jag ser inget skäl att avstå från ett litet tips. Erik Grip har just släppt ett fantastiskt samlingsalbum, där både fina gamla psalmister, som NFS Grundtvig och senare tiders diktare, som Per Fjord och Morten Nielsen, finns med.

Erik Grip på 60-årsdagen hemma i Lejre.
En fest i den danska visans tecken.
Foto: Astrid Nydahl.

Och det är verkligen hans absolut bästa kompositioner som finns här, på ett album som blir ren glädje att lyssna till. Helt förväntat inleds festen med Grundtvigs Velkommen i den grønne lund. Och efter den kommer Ulf Lundell i Grips tolkning: Åbent landskap, och Ludvig Holsteins Det er i dag et vejr. En av hans bästa sånger, alla kategorier är Café Det røde hjerte. Den kan man få ett smakprov ifrån här.

Och som om inte det var nog får man Små hjul, Lyset er småt, En dejlig dag, Glæden, sorgen og lykken (från samma album som Café Det røde hjerte) och många andra på det sexton spår långa albumet. Har du inte hört Erik Grip tidigare är detta ett bra sätt att lära känna honom.

Du kan bekanta dig med Erik Grip på Myspace.

Klicka på bilden, så kan du läsa hela låt-förteckningen.