söndag 25 september 2011

Grips Greatest

Ja, min absoluta favorit i det danska vis- och balladstallet är sedan mer än 30 år Erik Grip. Det tyckte jag länge, också innan vi lärde känna varandra. Och jag ser inget skäl att avstå från ett litet tips. Erik Grip har just släppt ett fantastiskt samlingsalbum, där både fina gamla psalmister, som NFS Grundtvig och senare tiders diktare, som Per Fjord och Morten Nielsen, finns med.

Erik Grip på 60-årsdagen hemma i Lejre.
En fest i den danska visans tecken.
Foto: Astrid Nydahl.

Och det är verkligen hans absolut bästa kompositioner som finns här, på ett album som blir ren glädje att lyssna till. Helt förväntat inleds festen med Grundtvigs Velkommen i den grønne lund. Och efter den kommer Ulf Lundell i Grips tolkning: Åbent landskap, och Ludvig Holsteins Det er i dag et vejr. En av hans bästa sånger, alla kategorier är Café Det røde hjerte. Den kan man få ett smakprov ifrån här.

Och som om inte det var nog får man Små hjul, Lyset er småt, En dejlig dag, Glæden, sorgen og lykken (från samma album som Café Det røde hjerte) och många andra på det sexton spår långa albumet. Har du inte hört Erik Grip tidigare är detta ett bra sätt att lära känna honom.

Du kan bekanta dig med Erik Grip på Myspace.

Klicka på bilden, så kan du läsa hela låt-förteckningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med danska ballader och visor, har lyssnat en del på Jesper Lehmkuhl, kanske något för dig, du har ju inte långt dit över
Trevligt med ditt "breda" litterära
skrivande - inget mainstream författande precis ..

http://www.myspace.com/farmentheband...

En närking

Gabrielle Björnstrand sa...

Eftersom det inte gick att kommentera på ditt senaste inlägg svara jag här: Jag tycker enormt mycket om Leif GW; en av de få riktigt ärliga och aldrig sidoblickande typerna i svensk offentlighet. Jag struntar komplett i vad han äter och dricker och jagar, det räcker att han säger något släpigt och eftertänksamt för att jag ska lyssna.
Åsa Mobergs senaste bok vet jag inget om, men att hon fnittrade sig igenom nästan varje TV-intervju kändes som om hon var rädd för att någon skulle ställa en brännbar fråga.
Om vad? Om Harry Schein?
Ja, jag får väl vänta på min dos av skvallret. Nej, förresten, jag tror hellre jag läser Jag och Simone.

Inre exil sa...

Närking, tack för tipset.

Gabrielle, när man läser GW:s bok är ändå mat- och alkoholmissbruket ett viktigt tema, därför kan man inte strunta i det (vid läsningen menar jag).