fredag 23 september 2011

Palestina?

Idag ska det ske. Den palestinska myndigheten kommer i FN att ansöka om att bli behandlad som en oberoende stat. Det vet vi redan från början att den inte kommer att bli. PLO och dessa korrumperade politiker kommer att mötas av ett amerikanskt veto, om inte annat.

Risken är väldigt stor att det leder till extremt våld under helgen - av den enkla anledningen att palestinierna är trötta på den så kallade processen, som ju inte leder fram till någonting.

Man kan ska kanske också ta tillfället i akt och visa på hur PLO och den palestinska myndigheten ser på sitt eget folk.

I Libanon berättar nämligen den palestinska ambassadören Abdullah Abdullah hur han ser på framtiden. Palestinska flyktingar som lever i olika arabländer kommer inte att kunna ansöka om medborgarskap och pass. Inte ens de palestinier som lever i flyktingläger på Västbanken kommer att kunna göra det:

". Abdullah said that “even Palestinian refugees who are living in [refugee camps] inside the [Palestinian] state, they are still refugees. They will not be considered citizens.”

Det är svårt att veta hur dessa myndighetspersoner tänker sig en framtida palestinsk stat. Kanske är detta bara ett politiskt rävspel, men ändå värt att notera - just idag.

1 kommentar:

Frederick sa...

Netanyahu höll för en stund sen ett tal där han dels ställde fullt rimliga krav på Palestina samt fullt rimliga önskemål om att skipa fred innan man skipar en ny stat. Sträckte ut en hand där och då. Nu får vi se vad som händer, förmodligen ingenting. Men här finns en svagt skimrande möjlighet.