onsdag 14 september 2011

Amy Winehouse - jazzsångerskan.

Idag skulle Amy Winehouse ha fyllt 28 år. Just därför släpper Tony Bennett - pappa Winehouse´s stora förebild - idag den inspelade duetten Body and soul. Här möter vi henne som den stora jazzsångerska hon (också) var (i den sista video hon spelade in, och där hon bar halsbandet med Davidsstjärnan):4 kommentarer:

Bernur sa...

Jag la precis ut musiken på min blogg. Det är nästan lite för jobbigt att se henne - jag försökte se en konsertvideo nyligen, men det var för jobbigt. Men som hon sjunger, det är sådan närvaro, och man ska inte jämföra, egentligen inte i någon riktning (alltså, vare sig mot Billie Holiday eller mot Idol-sångerskorna), men just att hon så uppenbart menar vad hon sjunger, och att hon verkar vara så närvarande i stunden, även när hon snurrar sitt hår eller ser ofokuserad ut (det är ändå bara en annan sorts koncentration).
Ja, det här är fint: en skönhetsupplevelse som verkligen förgyller en annars dyster dag, som inleddes vid 4-tiden med huvudvärk, som har stannat hela dagen. Nu känns det bättre!

Inre exil sa...

Björn, tack för din fina kommentar. Jag erkänner villigt att jag grät när jag såg den första gången, inte minst därför att det känns som ett ohyggligt slöseri att hon dog så ung, men också för att det är så uppenbart vilken fantastisk jazzsångerska hon hade kunnat bli (förbli?).
Jag värderar den här inspelningen mycket högt. Det fanns en tid i mitt då unga liv som jag såg ner på Tony Bennett men jag lärde mig mer om honom och insåg att han stått i skuggen alltför länge, inte minst i Sinatras stora skugga, och att han nu, för oss, framträder som den stora sångare han är. 84 eller 86, något sådant är han väl, och därmed 60 år och lite mer äldre än Amy. Jag minns att jag skrev i din blogg för rätt många år sedan att Amy W. fick mig att tänka på den bästa fadon, samma mörker, samma uppriktighet, samma närvaro i text och musik.
Ja du har rätt, oavsett huvudvärk eller annan värk så känns det bättre nu.

annannan sa...

Fint. Och plågsamt, en gammal man som egentligen inte längre sjunger och en ung kvinna som inte orkade leva.

Hennes sång är verkligen helt enastående.

Inre exil sa...

Tack Anna, det gläder mig att du skriver detta. Också idag smärtar det mig att höra och se detta mirakel.