söndag 12 december 2010

Statsminister eller handpåläggare?

Har vi en statsminister som kan ge något slags ledning i en farlig situation? Nej, vi har en handpåläggare, en kvasireligiös flumliberal som säger:

"Människor ska kunna tro på olika gudar eller ingen alls. Man ska kunna leva sida vid sida. Därför får vi inte heller tvinga fram förhastade slutsatser. Detta eftersom spekulationer knappast är av godo. De i sin tur kan leda till slutsatser som sätter bilder som sedan är svåra att ändra. Vi måste ha tålamod med demokratin."

Ja, det är Reinfeldts ord. Föreställer er ett mord, ett väpnat rån eller en våldtäkt där den lokala polisen hade bett oss "ha tålamod med demokratin".

Handpåläggarens uppgift är att trösta, lugna och stilla. Men är det statsministerns uppgift?

Sverige har nu fått sin förste islamistiske självmordsbombare (nej, han är varken "den förste" eller "svensk", men han är den förste arabiske islamist som sprängt sig själv i en svensk stad).
Han kommer naturligtvis inte att bli den sista. Ska vi ta hans ord på allvar eller ska vi vifta bort dem?

Så här skrev han: "Nu ska era barn, döttrar och systrar dö."

Jag önskar ibland att jag levde i en nation där man tog en sådan krigsförklaring på allvar. Det är ju inte den första krigsförklaringen från Jihad-trupperna.

Är det bara i Sverige som statsministern uppträder som liberal predikant, eller är den "nya moderaten" Reinfeldt representativ? Svaren må vara olika, men de förskräcker. Ingen av oss går säker med en sådan regering, ett sådant parlament och så fäaktiga intellektuella. Nå, många kommer att tala om "det enstaka fallet" och "den ensamme bombmannen". Få kommer ens att försöka sätta in hans rörbomber i ett sammanhang. Reinfeldt kommer att möta förståelse, där man minst anar det. Låt mig avsluta med några ord från Gottfried Benn (med tack till Peter H):

"Västerlandet går inte under pga SS-förbrytelser eller Molotovcocktails, utan pga de intellektuellas hundaktiga krypande för de politiska begreppen."

20 kommentarer:

Marlena sa...

Man kanske ska vara försiktig och inte dra förhastade slutsatser. En förvirrad människas handling (och förmodligen är det fråga om det)får inte tolkas som en krigsförklaring.
Hur tycker DU att Sverige ska reagera på denna av dig kallade krigsförklaring?

Anonym sa...

Reinfeldt är självklart ingen statsman - bara en billig politisk taktiker. Hans uttalande är väl betingat av att han vill undvika att stöta sig med de muslimska väljarna. Med den mannen i ledningen för landet finns inget att hoppas på. /Arvid Bengtsson

markus sa...

Det är inte den första "svenske" islamistiske självmordsbombaren, utan den sjunde. MEn den förste på svenskt territorium:

"Detta är den första självmordsbombaren på svenskt territorium, men tyvärr långt från den första svenska självmordsbombaren.

Förste svensk lyckades aldrig. Mirsad Bektasevic fängslades istället, i Sarajevo 2005 – polisen beslagtog då såväl sprängmedel som bombbälte. Två svenskar har senare sprängt sig i Irak. Dels Mohamed Moumou, som kallade sig Abu Qaswarah när han var andreman för al Qaida i Irak. Moumou sprängde sig när hans cell attackerades av polis och militär i oktober 2008. Hans vän Makram Mejri, även kallad Abu Mu'az, ska ha sprängt sig i augusti i år. I veckan föll dessutom dom i Göteborg gentemot två somaliskättade svenska medborgare som ska ha planerat självmordsattentat, Billé Ilias Mohamed och Mohamoud Jama. Även den senares hustru ska ha varit tilltänkt självmordsbombare.

Vilket gör dagens huvudperson till den sjunde självmordsbombaren i Sverige, och den tredje som lyckas detonera. Men den förste på svensk mark"
http://www.gudmundson.blogspot.com/

Ulrika sa...

Tyvärr, Marlena, tror inte jag att det är fråga om en förvirrad människa.Detta är nog fråga om något annat. Och det är hemskt!

Anonym sa...

Jag hörde nyss en intervju med justitieministern Beatrice Ask. Hon sa något i stil med att " vi tillhör världen och sådant här händer"!!!! Så en och annan självmordsbombare på våra shoppingsgator är inget anmärkningsvärt, utan hör till det vi i fortsättningen ska acceptera? Hur kan normalt funtade människor ha röstat på dessa politiker?/ Arvid Bengtsson

JohannaV sa...

"Jag hörde nyss en intervju med justitieministern Beatrice Ask. Hon sa något i stil med att " vi tillhör världen och sådant här händer"!!!! "

Samma Ask som väljer att fokusera på brottsligheten i Malmö först när den drabbar invandrare...

Och Reinfeldt väljer att fortsätta sitt Nobelfirande när han får reda på det skedda. Sådant ledarskap har vi. Förtjänar vi verkligen inte bättre?

Off topic: Jag passerade en grupp muslimska kvinnor (hijabinsvepta) för någon timme sen - de såg inte speciellt rädda ut utan gick i bredd över hela trottoaren utan att lämna plats till mig. Några steg bakom gick en muslimsk man med ett mordiskt utseende. Han tittade mycket argt på mig av någon anledning.

Kort sagt: de verkade inte skämmas för sin trosbroder i Stockholm.

Hanne H sa...

Intet nyt fra Reinfeldt - kører samme undvigelseslinie som tidligere.
Er det ikke på tide at indse, at overfor radikal islam fungerer bløde (mjuke) løsninger ikke. Hold op med at sælge ud af principperne i vort demokratiske samfund, vi bliver ædt op af en middelalderlig krigerkultur.

Anonym sa...

JohannaV: Nej, det gör de nog inte heller. Nu kommer förstås alla apologeter fram och förklarar att terrorattentatet helt strider mot islams anda. Men likafullt är det i de muslimska miljöerna som terrorplanerna smids och verkställs. Dessa individer skulle inte förbli oupptäckta om det inte fanns åtmistone ett tyst medgivande hos stora grupper./Arvid Bengtsson

Kenneth Karlsson sa...

Thomas, väl rutet! Har kopierat delar av din text och lagt ut det på min facebooksida under den återkommande rubriken "Kvällens citat".

Marlena: varför är det nu plötsligt bara en förvirrad människas handlande? Hur många fler sådana här attacker behöver du för att inse att det handlar om en galen ideologi som sprider sitt gift djupar och djupare in i vår demokrati?

Frederick sa...

Även jag studsade till över Reínfeledts ord om att ha tålamod med demokratin. Vad har det med saken att göra? Kan han inte bättre än så här? Nej, förmodligen inte. Han är och vill endast och uteslutande vara och agera som en VD för Företaget Sverige AB. Allt som inte handlar om tillväxt och tillväxt på tillväxt intresserar inte honom nämnvärt.

Jag är chockad men inte förvånad över gårdagens attentat. Det var bara ren tur i oturen att inte oskyldiga människor: vuxna, barn, kvinnor män, svenskar, invandrare, sekulära, muslimer, kristna, buddhister, svarta, vita massakrerades av en fanatikter.

Nu gäller det att skapa sammanhållning. Att sätta värn mot extremismen. Hur gör man det? Det här är komplicerade saker. Globalisering, en internationell islamistisk terrorism bestående av lösa nätverk eller individer som kan slå till närsomhelst, en mer eller mindre misslyckad integrationspolitik i Västeuropa, en masochistisk och förklenande attityd till den inhemska och egna kulturer i länder som Sverige och Storbritannien -- det är bara några orsaker i en komplex bild av vad som har hänt och händer allt oftare i Västvärlden. Och alltså nu även i Sverige. Åh, vad jag längtar till ett snällare Sverige: Hasse å Tage, Hylinger, Monica Zetterlund, Hagge Geigert, Godmorgon Sverige... Nåväl, det hjälper inte att bli nostalgisk. Nu krävs klokt och resolut agerande av våra politiker, men också oss medborgare. Frågan är bara hur vi ska bäst göra det och vad som väntar i framtiden.

Anonym sa...

När TV4:s s.k. expertkommentator i kväll fick frågan varför Reinfeldt hade varit så "försiktig" på presskonferensen, så svarade hon att han måste väga sina ord så att inte Sveriges muslimer skulle drabbas ytterligare. Se där, huvudet på spiken. Det gäller att veta var väljarna finns.. i framtiden./Arvid Bengtsson

markus sa...

Marlena,
här är några förslag:
http://www.newsmill.se/node/31108

Marlena sa...

Tack för era kommentarer till mitt inlägg. Extremister hör inte hemma i vårt land. Och det är sant att de är framför allt muslimer. Men alla muslimer är inte extremister. Att piska upp en hatstämning mot muslimer är ingen betjänt av.

Frederick sa...

Malena,

Nej, alla muslimer är inte extremister. Alla extremister är inte heller muslimer. Men fanatikern som sprängde sig själv i luften i Stockholm i lördags var en extremistisk muslim. Det måste väl få sägas och diskuteras? Var på denna blogg hittar du din "hatstämning"?

Är det någon som sprider "hatstämning" är det väl fanatiker som spränger sig själva och andra människor i luften.

JohannaV sa...

Till Marlena,

Nej, ingen är betjänt av en allmän hatstämning mot muslimer. MEN muslimer av båda könen har ett val: kvinnorna kan ta ett aktivt beslut att sluta förolämpa demokrativänner genom att bära hijab. Och både män och kvinnor kan gå ut på gatorna och manifestera "not in our name".

Båda sakerna lyser med sin frånvaro. Malmös muslimer är inte ett dugg rädda. Men Malmös sverigedemokrater hetsas det mot som vanligt. I gårdagskvällens agenda nämndes "Sverigedemokraterna" 4 ggr i diskussionen om självmordsdådet. "Islam" nämndes inte alls.

Sverigedemokraternas "brott" ligger i att vi har varnat för följderna av att islam inte granskas som vilken annan politisk ideologi som helst. Nu anklagas vi indirekt för massmordförsöket.

En sak till Marlena, det är inte Thomas som hävdar att det är en krigsförklaring; det är mördaren själv som har förklarat krig. Det räcker med att en part inleder en krigshandling för att krig ska uppstå. Vi ligger alltså i krig nu - att vår statsminister blundar för detta gör inte verkligheten mindre bister.

Inre exil sa...

Jag vill understryka att uttrycket "vi Sverigedemokrater" inte inkluderar mig. Jag varken är eller blir en sd-agitator och jag vill påminna om att jag inte godtar någon form av nationalistisk partipropaganda. Jag menar att vi inför hotet från islamismen måste finna en helt annan plattform, som är demokratisk, öppen och riktad mot varje form av totalitär ism, även nationalismen. Det har jag skrivit hundratals gånger, och jag påminner därför bara om det här.

JohannaV sa...

Nu skrev jag ju inte exakt "vi sverigedemokrater". Men tydligen uttryckte jag mig slarvigt nog om någon ny läsare på bloggen skulle få för sig att det jag skrev skulle kunna tolkas inkludera Thomas Nydahl (eller någon annan som kommenterar här till exempel).

Att Thomas tar kraftigt avstånd från alla typer av nationalism är väl känt av alla som följer bloggen. Jag inser att jag skulle uttryckt mig annorlunda och inte låta frustrationen över vad jag uppfattar som en ökad hotbild mot politiska motståndare ta överhanden.

Anonym sa...

@JohannaV: Jag antar att du är en äkta svensk. Om jag möter dig på gatan, kan jag då se att du skäms över vad Göran Lindberg har gjort? Det borde du väl ändå göra. Han är svensk och det han har utsatt ett antal tjejer för är minst sagt vidrigt. Syns dina skamkänslor över vad han har gjort?

Tycker du på fullt allvar att alla muslimer ska skämmas över vad en enskild individ har gjort, och att det dessutom ska synas på folk att de skäms? Lilla du, det är något som inte står rätt till med dig. Om inte annat så borde du i alla fall SKÄMMAS!

Hilsen

Lasse

Anonym sa...

Lasse!
Man kan inte jämföra ett dåd utfört av en som för sin religions skull går ut i krig mot det samhälle som öppet tagit emot honom och fött honom med en sexualbrottslings dåd.
De muslimer som inte godkänner fanatikernas dåd borde gå ut i massor och visa att de inte godtar detta.

JohannaV sa...

Men snälla nån, Lasse, har du läst vad jag skrivit?

Ja, jag förvånas dagligen över hur ohövliga muslimer kan vara. Har aldrig stött på en annan grupp i samhället som kan bete sig så. Det innebär inte att jag inte märker att det finns goda människor bland muslimer också.

Vad jag tycker var underligt var att gruppen muslimer (jag märkte inte att de var hijabklädda damer förrän jag var en meter i från dem) var deras öppna aggressivitet, speciellt från mannens sida.

Nej, jag skäms inte ett dugg över att ärligt skildra mina erfarenheter. Men jag tycker du ska skämmas, både för din syn på svenska i gemen ("en äkta svensk" skriver du föraktfullt)och för din otrevliga attityd mot mig.

Sen håller jag med anonym ovan: varför är det så få muslimer som öppet tar avstånd från den här tolkningen av islam? Varför ljuger man och påstår att terroristen inte var troende muslim? Den här har jag undrat i över tjugo år nu och jag har börjat tröttna på att vänta på svar. Tystnaden hos troende muslimer är talande.

Men inte en sekund tänker jag illa om sekulära muslimer eller kulturmuslimer för vad deras trosbröder gör eller underlåter att göra.