lördag 11 december 2010

Vinter och inomhusdagar.

Vinterkylan finns kvar i mig, trots att det denna lördag vänt till plusgrader för ett dygn. En vinter som denna och mycket är räddat. Friden inomhus, de korta timmarna av ishavsvindar mot ansiktet, de stela fingrarna och de frusna tårna. Mörka nätter av läsning, just nu Thomas Bernhard igen, Gamla mästare, en bok jag kanske om en dag eller två blivit ett med, hittat in i, lärt mig andas på Bernhard-vis, eftersom jag vet att jag då, i den andningen, också finner mig själv, bit för bit.

Jag tänker på Bernhards ord: "Huvudet måste vara ett sökande huvud, måste vara ett efter felen, efter de mänskliga felen sökande huvud. Det mänskliga huvudet är verkligen bara ett mänskligt huvud då det söker efter fel hos mänskligheten. Det mänskliga huvudet är inte något mänskligt huvud om det inte ger sig ut på spaning efter felen hos mänskligheten, sade Reger. Ett bra huvud är ett efter de mänskliga felen sökande huvud, och ett utomordentligt huvud är ett huvud som finner felen hos mänskligheten, och ett genialt huvud är ett huvud som pekar på dessa funna fel efter att det funnit dem och med alla till buds stående medel påvisar dessa fel."

Foto: A. Nydahl

3 kommentarer:

Marlena sa...

"Ett genialt huvud" har m.a.o
Nobelpristagaren Vargas Llosa.
Har just sett intervjun med honom, där han förklarar sin politiska ståndpunkt.

Hanne H sa...

Bernhard taler dig langsomt og vedholdende ind i sin verden - og når du er der, vil du ikke ud igen...

lasse sa...

Jag gav mig ut på nätet i dag och läste de sidor där vi vanliga dödliga får kommentera vad de upplysta skriver.
Tyvärr blev jag betryckt och ledsen. Allt hat och alla fördomar som vrålas ut blev till slut för mycket.
Själv har jag ordinerat mig en internet- och tidningsfri vecka och kommer att ägna mig åt hundarna och hustrun, fast kanske inte i den ordningen.

Göran Rosenberg hade kanske ändå en poäng även om han missade målet.