söndag 5 december 2010

Imamen Saeed Azam erbjuder sig att dansa för Malmös judar.


Annika Ström Melin uppmärksammar i DN det första av två BBC-reportage som handlade om attacker på europeiska judar. Självklart tar programmet också upp situationen i Malmö.

Journalisten Wendy Robbins (hör programmet här) tar tjuren vid hornen och intervjuar en av de tongivande personerna i den "dialoggrupp" som skapats i Malmö, för att försöka lägga lite sordin på konflikterna och de brottsliga övergreppen mot enskilda individer, han heter Saeed Azam och är imam.

Han är bekymrad över att judar av rädsla lämnar Malmö, och så säger han, att han ska göra allt för att de ska stanna i stan, "till och med dansa för dem". Ty om dessa malmöjudar flyttar till Israel "kommer de att döda palestinier". Så ser alltså förutsättningarna för "dialogen" ut.

Vem skulle för ett ögonblick lita på att män som Azam menar allvar? Dialog är det ord han använder för att fritt kunna verka med de allra märkligaste målsättningar. Det tragiska är att några går på bluffen. Och när Ilmar Reepalu står i dörröppningen och hejar på dem, anar man också att det är något lurt. Varför skulle man lita på människor som vägrar tala klarspråk om var judehatet frodas i dagens Malmö. Reepalu ställer sina krav på judenheten och imamen erbjuder sig att stå för underhållningen.

1 kommentar:

Frederick sa...

Thomas,

Tack för länken till BBC-dokumentären. Jag sökte efter infomration om när det skulle sändas så fort jag läste om den i SDS förra veckan, men kunde inte hitta något.

Ska lyssna på den med intresse.