fredag 10 december 2010

Att skriva är ett sätt att leva

Idag får han ta emot sitt litterära nobelpris, Mario Vargas Llosa. Så varför inte smaka på ännu en passage ur hans lysande nobelföreläsning:

"Fast det kostar mig mycket slit och kräver svett och tårar, och fastän jag som alla författare ibland känner förlamningen hota och fantasin förtorka, har ingenting skänkt mig en sådan glädje i livet som att tillbringa månader och år med att konstruera en berättelse, alltifrån dess ovissa ursprung i en bild som minnet har lagrat av någon upplevelse, som har blivit till en oro, en entusiasm, en fantasi och sedan vuxit till ett projekt och ett beslut att försöka förvandla denna dimmiga spökvärld till en berättelse. ”Att skriva är ett sätt att leva,” sade Flaubert. Ja, mycket riktigt, ett sätt att leva med illusioner och glädje och en gnistrande eld i sitt huvud, kämpa med de bångstyriga orden tills man har tämjt dem, utforska den stora vida världen likt en upptäcktsresande på jakt efter något spännande byte som kan ge näring åt den gryende fiktionen och mätta den glupska aptiten hos en berättelse som växer och vill sluka alla berättelser. Att få känna svindeln inför en roman som är på väg att födas, när den tar form och tycks börja leva sitt eget liv med personer som rör sig, handlar, tänker, känner och kräver respekt och omtanke, som man inte längre efter behag kan förmå att handla på ett visst sätt eller beröva deras fria vilja utan att döda dem, utan att berättelsen mister sin förmåga att övertyga, det är en erfarenhet som fortfarande förhäxar mig precis som första gången, lika fullkomlig och svindlande som att älska sin kvinna i dagar, veckor och månader, oupphörligt."

Bild: T.N.

3 kommentarer:

Marlena sa...

Tack för en väldigt intressant blogg.
Det vore också intressant att läsa en kommentar till fysikpristagarens tal på Nobelfesten. :-)

Inre exil sa...

Hej Marlena, tack för din kommentar.Det enda jag kan säga om talet på Nobelfesten är: Det var lysande!

Hanne H sa...

Har netop hørt Mario Vargas' nobelprisforedrag. Interessant, bredt, relevant og ærligt. Glæder mig til at lære hans bøger at kende.