tisdag 21 december 2010

GOD JUL ÖNSKAR JAG ALLA MINA LÄSARE.

2010 går mot sitt slut. Det har varit ett turbulent år, både i privatlivet och i det som omger mig. Politiskt sett vet alla vad som hänt. Det som förundrat mig mest är att de verkliga problemen (sociala, kulturell och politiska) ofta betraktas som underordnade de symptom som uppvisas. Inte ens en självmordsbombare i Stockholms centrum kan riktigt övertyga landets intellektuella om vad problemet består av. De flesta kommentarer och artiklar som skrevs betraktade den militanta och väpnade islamismen som ett psykologiskt problem.

Året började för mig med att jag för all framtid lämnade svensk press. Därmed satte jag punkt för det som varit min försörjning i 35 år. Jag lämnade också de tidskrifter som jag skrivit i under senare år. Min nya bok, Långsamhetens nej, utkom den 1 november. Livet började sakta, sakta söka sig nya vägar framåt. Hälsoproblemen fortsatte och efter månader av undersökningar, tester och behandlingar kom jag in i december relativt frisk och välmående.

Någon vecka före valet i september stängde jag min blogg. Det gjorde jag därför att de politiska propagandisterna förvandlade bloggen till ett slagfält. Istället för att driva egna bloggar eller hemsidor levde de sina liv hos mig. När jag öppnade den på nytt den 20 september hade jag bestämt att nationalismen aldrig mer skulle få visa sig. Men det gjorde den, förstås. Och det har plågat mig att det ska vara så svårt att förstå att jag är anti-totalitär i alla avseenden.

Under 2011 kommer jag att fortsätta hålla kommentarfunktionen öppen, men varje försök att propagera för sd och den nationella rörelsen kommer jag att ta bort. Diskutera gärna sakfrågorna, alldeles oavsett vilka de är, men använd inte sociala, politiska och kulturella problem som ett skäl för partipropaganda.

Inför det nya året vill jag understryka att jag är en otrogen hund (har ni hört det förut?) som varken godtar nationalism, islamism, fascism, nazism eller kommunism. En fri människa är rädd om sin frihet. Jag är det. Varje dag av yttrande- och tryckfrihet är för mig en god dag. Jag håller den friheten högt också när den praktiseras av människor vars åsikter jag avskyr. Men i min egen blogg vill jag gärna agera som om det vore mitt vardagsrum, och därför avgöra vad som kan betraktas som självklart i kommentarfältet. Jag är inte en människa som ropar på censur av åsikter. Men jag avstår från varje form av samröre med nationalismen, som prövats många gånger under 1900-talet och alltid visat sig ha hat- och mordmaskinen i sitt släptåg.

Så här ser det ut vid infarten till min by, 23 december klockan 13.00.
Bilden kommer från Kristianstadsbladets artikel om snöläget.

Avslutningsvis vill jag tacka alla mina läsare för det gångna året. Jag har haft ovanligt många besökare under hela året, men flest var det förstås före och efter valet (vilket är så komiskt eftersom jag inte ens går och röstar). Tack också till alla er som kommenterar och diskuterat. Jag kommer förmodligen att ta några fridagar, men alltid vara redo att här publicera egna texter och kommentera det världsliga skeendet.

AVSLUTNINGSVIS VILL JAG ÖNSKA ER ALLA ETT GOTT 2011.