tisdag 21 december 2010

GOD JUL ÖNSKAR JAG ALLA MINA LÄSARE.

2010 går mot sitt slut. Det har varit ett turbulent år, både i privatlivet och i det som omger mig. Politiskt sett vet alla vad som hänt. Det som förundrat mig mest är att de verkliga problemen (sociala, kulturell och politiska) ofta betraktas som underordnade de symptom som uppvisas. Inte ens en självmordsbombare i Stockholms centrum kan riktigt övertyga landets intellektuella om vad problemet består av. De flesta kommentarer och artiklar som skrevs betraktade den militanta och väpnade islamismen som ett psykologiskt problem.

Året började för mig med att jag för all framtid lämnade svensk press. Därmed satte jag punkt för det som varit min försörjning i 35 år. Jag lämnade också de tidskrifter som jag skrivit i under senare år. Min nya bok, Långsamhetens nej, utkom den 1 november. Livet började sakta, sakta söka sig nya vägar framåt. Hälsoproblemen fortsatte och efter månader av undersökningar, tester och behandlingar kom jag in i december relativt frisk och välmående.

Någon vecka före valet i september stängde jag min blogg. Det gjorde jag därför att de politiska propagandisterna förvandlade bloggen till ett slagfält. Istället för att driva egna bloggar eller hemsidor levde de sina liv hos mig. När jag öppnade den på nytt den 20 september hade jag bestämt att nationalismen aldrig mer skulle få visa sig. Men det gjorde den, förstås. Och det har plågat mig att det ska vara så svårt att förstå att jag är anti-totalitär i alla avseenden.

Under 2011 kommer jag att fortsätta hålla kommentarfunktionen öppen, men varje försök att propagera för sd och den nationella rörelsen kommer jag att ta bort. Diskutera gärna sakfrågorna, alldeles oavsett vilka de är, men använd inte sociala, politiska och kulturella problem som ett skäl för partipropaganda.

Inför det nya året vill jag understryka att jag är en otrogen hund (har ni hört det förut?) som varken godtar nationalism, islamism, fascism, nazism eller kommunism. En fri människa är rädd om sin frihet. Jag är det. Varje dag av yttrande- och tryckfrihet är för mig en god dag. Jag håller den friheten högt också när den praktiseras av människor vars åsikter jag avskyr. Men i min egen blogg vill jag gärna agera som om det vore mitt vardagsrum, och därför avgöra vad som kan betraktas som självklart i kommentarfältet. Jag är inte en människa som ropar på censur av åsikter. Men jag avstår från varje form av samröre med nationalismen, som prövats många gånger under 1900-talet och alltid visat sig ha hat- och mordmaskinen i sitt släptåg.

Så här ser det ut vid infarten till min by, 23 december klockan 13.00.
Bilden kommer från Kristianstadsbladets artikel om snöläget.

Avslutningsvis vill jag tacka alla mina läsare för det gångna året. Jag har haft ovanligt många besökare under hela året, men flest var det förstås före och efter valet (vilket är så komiskt eftersom jag inte ens går och röstar). Tack också till alla er som kommenterar och diskuterat. Jag kommer förmodligen att ta några fridagar, men alltid vara redo att här publicera egna texter och kommentera det världsliga skeendet.

AVSLUTNINGSVIS VILL JAG ÖNSKA ER ALLA ETT GOTT 2011.

15 kommentarer:

annannan sa...

Tack - och en riktigt god jul önskar jag också dig från vårt kyliga nya portugisiska viste!

Anonym sa...

Tack Thomas för i år -- God Jul och Gott Nytt År till dig!

Zinaida

Bodil Z sa...

God Jul och Gott Nytt År, Thomas! Imorgon bitti bryter Londi och jag upp från Zagreb för att sammanstråla med de andra i familjen i Brno. Bengt O har köpt biljetten för sträckan Wien-Brno (som inte gick att köpa här) och om allt går väl ses vi en stund imorgon kväll i Wien Meidling.

Anonym sa...

God Jul och ett gott nytt år från en av dina läsare. Det fria ordet står att finna fortfarande.

Hanne H sa...

Også jeg ønsker dig og din familie et fredeligt og helsebringende 2011. En stor tak for at delagtiggøre os i dine tanker gennem året, der gik. Ser frem til fortsættelsen!

Anonym sa...

Det har varit en förmån att under året fått ta del av dina tankar och texter. Allt gott till dig och din familj./Kenneth Karlsson

Anonym sa...

Thomas! Allt gott till dig och din familj. Ser fram emot nya inlägg på din alltid läsvärda blogg och din kamp för det fria ordet./Lennart Svensson

markus sa...

God Jul!

Per sa...

God Jul!
Ser fram emot att få följa din blogg även framöver. Den är alltid mycket läsvärd.

Anonym sa...

Sent omsider - just tillbaka från semester - önskar jag dig detsamma: sköna helger och ett gott nytt år!
Ulf Bergqvist

Enn Kokk sa...

God jul även till dig!

Christer Eriksson sa...

God Jul och Gott Nytt år!

madeleine brandin sa...

Tack för din alltid intressanta, bildande, ofta tankeväckande och ibland djupt berörande blogg.

Gott Nytt År önskar Madeleine

Inre exil sa...

Tack till er alla!

Kära Madeleine, tack för ditt vackra julkort.

Gott 2011 till er alla i bloggvärlden.

Anonym sa...

Man får diskutera problemet, men inte diskutera lösningar - är det vad du försöker säga? Om inte lösningen är att sitta och hålla islamisternas händer och prata ut dvs...