fredag 12 november 2010

Fredagens parallella möjligheter.

Vi lever i en tid präglad av parallella möjligheter. Vi kan bada i konsumtion eller vi kan avstå. Vi kan stå mitt i basgångarnas tunnel av ljud eller gömma oss. Jag läste - av misstag och av en tillfällighet - en blogg där en kvinna berättade om sin semesterresa. Jag fastnade för dessa meningar:

"Man var tvungen att åka båt dit och det fanns inget Seven eleven eller ens Ica i närheten. När täckningen på mobilen bröts så kändes det som att något i mitt hjärta gick sönder."

Kanske räcker dessa ord som illustration till det vi alla erfar? Vi ser det antingen på distans och med kritiska ögon, eller så befinner vi oss mitt uppe i det. Eftersom jag själv aldrig ägt en mobiltelefon blir jag förundrad över det kaos och den känsla av total förlust som drabbar denna kvinna. Hon kan inte föreställa sig ett liv där man inte får shoppingtjattra i mobilen. Det är människor som hon som förstör tillvaron för oss andra med sitt ständiga pladder. Alla offentliga miljöer - inklusive butikerna - uppfylls nu av från taket strömmande muzak och från mobilerna kommande tomgångsprat.

*

Redan igår kväll började det storma och Öresundsbron stängdes för all trafik. Idag faller det ett stilla regn. Jag får reaktioner på min nya bok som glädjer mig mycket. I pressen är det tyst, som om boken inte ens fanns. Pukorna fortsätter mullra om "kungens lekkamrat" och hela världen tittar in genom samma nyckelhål.

Igår fick jag också en fantastisk skiva av jazzsaxofonisten Stefan Isaksson, det var länge sedan jag hörde sådana ballader spelas. De gick rakt in i mitt skröpliga hjärta. Jag önskar alla mina läsare en riktigt god helg. Nu går jag till medicinerna och kaffet.

*

Uppdatering: Också i Danmark blir människor beskjutna. En morgonjoggare blev idag skjuten i bröstet med flera skott.

Bilden från Ekenäs i Finland är tagen av U.W.

2 kommentarer:

Steen sa...

"När täckningen på mobilen bröts så kändes det som att något i mitt hjärta gick sönder."

Der er drama og poetisk kraft i disse ord. Hvis jeg skrev romaner, ville jeg gemme den sætning. Det kunne være den første linje i en murstensroman..........

god morgen herfra - mvh S

Inre exil sa...

Steen, tack för tipset, det är onekligen som du säger. Ibland kommer det, alldeles oplanerat, de bästa tänkbara repliker ur människors munnar! God helg! Thomas