söndag 28 november 2010

Söndagens tillstånd.

Söndagen brukar inledas med sovmorgon, läsning och minst två dubbla espresso. Idag blev allt annorlunda. Uppstigen medan det fortfarande var mörkt, ingen frukost, inget kaffe, inte ens ett glas vatten. Klockan åtta på morgonen var jag på plats hos Capio Citykliniken, hade redan fått bedövningen i strupen, blivit lagd på britsen och läkaren steg in i rummet. Gastroskopi av allt som går att se på det sättet, från övre magmunnen och ner mot tolvfingertarmen. Idag hade jag förväntat mig ett entydigt besked om vad som orsakar mina bröstsmärtor sedan flera månader tillbaka. Resultat: övre magmunnens bråck var visserligen sämre, men inget alarmerande tillstånd. Svampinfektion i matstrupen, som är vanligt för diabetiker, kan behandlas medicinskt. Provtagning visade att magsåret var läkt och att helicobacter pylori, den elaka bakterien jag hade, nu var förintad.

Nu väntar fortsatt utredning: lungröntgen och arbets-ekg på Centralsjukhuset. Det är söndag och ingenting förändras av det. Av den omskrutna och omskrivna snöstormen som skulle dra fram över Skåne bidde det också en tumme: fyra eller fem flingor singlade ner ovanpå det redan vita snötäcket. Jag bidar min tid och inväntar nästa steg. Det är söndag. Allt är som det är. Mycket är som det inte borde vara.

Notera också att väsentliga aspekter av den svenska yttrande- och tryckfriheten från och med idag upphör att gälla. Gummiparagrafer hade vi redan förut, men nu lär det bli ännu mer av den varan. Det ska bli intressant att se om det blir en bloggare, en journalist eller en författare som först dras inför rätta för sina texters skull. Läs mer här.

Foto, Öland i november: Astrid Nydahl

6 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Fy och usch och skönt att undersökningen i vart fall är bakom dig för denna gång. Varm adventshälsning till dig, Thomas.

RenéV sa...

Vad bra att penicillinet var selektivt :)

Eivor sa...

Vilken stämningsfull blogg du har nu. Jag borde titta in till den oftare..jag ser att du har lite hälsoproblem..som jag hoppas skall vara övergående.....Och..jag har sjungit borudunstämmor i barockkören denna höst. Spännande att pröva på:)

markus sa...

Thomas,
jag läser din blogg dagligen och hoppas dina problem med hälsan går över kvickt innan jul.

Anonym sa...

Har det gått dig förbi?
Idag är det SVARTA SÖNDAGEN.
Vad är Sv.yttrandefrihetslag i jmf
med detta! Finns ngn sådan?
--------------------------------
Den 28 november 2010 träder *EU-rådets rambeslut 2008/913/RIF* i kraft, vilket på ett effektivt sätt kommer att strypa yttrandefriheten inom EU. Detta är ett sätt att kriminalisera kritik av islam helt i överensstämmelse med den ofta föreslagna resolutionen mot "förtal av religioner" som i FN gång på gång har framförts av 'Organisationen för den islamiska konferensen' (www.oic-oci.org/).

Totalt ovetenskapligt likställes ras med religion och jurisdiktionen i denna fråga utvidgas bortom ett medlemslands egna gränser: en medborgare i medlemsland A är straffbar i medlemsland A och/eller B för "brott" begångna i medlemsland B, däribland också verksamhet på internet (se artikel 9.1b och 9.2b). Detta gäller även om inget klagomål har framförts eller ingen anmälan av brott har gjorts av något brottsoffer in spe (se artikel 8).

Artikel 1. Brott som avser rasism och främlingsfientlighet, skall tillse att följande avsiktliga handlingar är straffbara:
(A) offentlig uppmaning till våld eller offentlig uppmaning till hat (även kallat 'hets') riktat mot en grupp av personer eller en medlem av en sådan grupp, som definieras genom hänvisning till ras, hudfärg, religion, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung;
(B) av en sådan handling som avses i punkt (A) genom offentlig spridning eller distribution av skrifter, bilder eller annat material; [inga fler mohammedteckniningar och Vilks får lägga ned rondellhunden]

Artikel 2. Vid fastställandet av behörighet i enlighet med punkt 1(A), skall varje medlemsland vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att dess behörighet omfattar fall då brottet begås genom ett informationssystem och:
(A) gärningsmannen begår gärningarna när denne vistas på medlemslandets territorium, oavsett om gärningarna omfattar material lagrat i ett informationssystem på medlemslandets territorium eller ej,
(B) gärningarna omfattar material lagrat i ett informationssystem på medlemslandets territorium, oavsett om gärningsmannen begår gärningarna när denne befinner sig inom medlemslandets territorium eller ej.

Artikel 3. id tillämpning av punkt 1 är hänvisningen till religion avsedd att täcka åtminstone gärningar som är en förevändning för att rikta brottslig aktivitet mot en grupp av personer eller en medlem av en sådan grupp som definieras genom hänvisning till ras, hudfärg, härstamning, eller nationellt eller etniskt ursprung.

Artikel 8. Inledning av utredningen eller lagföring
Varje medlemsstat skall vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att utredningar av eller åtal för de gärningar som avses i artiklarna 1 och 2, åtminstone inte i de allvarligaste fallen när gärningarna har begåtts på medlemsstatens territorium, skall vara beroende av en polisanmälan eller annan anklagelse från ett gärningsoffer.

Artikel 9.2b. Gärningarna omfattar material lagrat i ett informationssystem på ett medlemslands territorium, oavsett om gärningsmannen begår brottet när denne befinner sig inom medlemslandets territorium eller ej. [egen översättning]
- - - -
/LN

Inre exil sa...

Tack till er alla - Helena, Eivor, René och Markus - för omtanken. Nu tar vi nya tag. Det får gå som det kan.