torsdag 25 november 2010

Lyckans land - ny grundlag och goda poeter.

Ny grundlag antagen i riksdagen (har du läst den?) och en "antirasistisk poesifestival"( var du med och uttryckte din godhet?).

Vad gnäller ni för? Sverige är lyckans land. Den som är emot räcker upp handen.

Bägge bilderna tagna vid Oppmannasjön i Skåne, sommaren 2010.

5 kommentarer:

mats c sa...

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har sagt så här:

När det gäller grundlagen så är den ytterst bara ett kuttersmycke som putsas vid högtidliga tillfällen. Regeringen kommer att använda den som karottunderlägg om det behövs

I våras sa moderaten Ann-Marie Påhlsson detta i riksdagen.

– Fru talman, idag när riksdagen debatterar den svenska demokratin är det tomt i kammaren – jag delar Peter Erikssons frustration över detta. Hur kan det tolkas? Är intresset obefintligt? Anser kammarens ledamöter att den svenska demokratin inte är en sak för dem? Det är något som partieliterna ensamma och själva kan avgöra? Eller ska vi tolka det som att kammarens ledamöter anser att den svenska demokratin är så fulländad att den inte längre behöver debatteras, den står över allting annat? Jag vet inte, jag kan bara konstatera att frågan inte verkar ha särskilt hög prioritet – här – i demokratins hjärta

Eftersom hon bestämt sig för att inte ställa upp för omval, så kunde hon då som enda riksdagskandidat rösta emot utan att behöva tänka på konsekvenserna

annannan sa...

Jag finner det märkligt och beklämmande att kultur-Sverige reagerar så infantilt. Jag tycker visst då att man ska markera mot främlingsfientlighet. Men var är finessen som en gång skrev om den ökända hästen från Troja?

JohannaV sa...

Det är ytterst beklämmande att se rubriken i SvD och bilden på kvinnan som håller i naziflaggan.

En dagstidning sammankopplar SD med nazism. Det är helt enkelt oförlåtligt när man vet hur klimatet är mot sd-politiker.

Det finns en verklighet bakom poesifestivalerna och andra fy fan va' ja' är bra-projekt; nämligen att sverigedemokrater hotas och misshandlas. Therese Borg, kommunpolitiker i Eskilstuna,fick en svastika sprejad på sin ytterdörr för några veckor sedan. Här i Malmö råkade Nina Kain ut för samma sak i valrörelsen.

Jag ser ett samband mellan Kultursveriges hat och aggressivitet och bristen på yttrandefrihet och politisk frihet.

Sist var det "folkmusiker mot rasism" som dansade mot SD. Det är ju oförargligt och ganska gulligt. Men inte när man vet att alla fokdansare, folkmusiker, poesiuppläsare, kulturarbetare, journalister, hela Babelredaktionen och K-Special tiger som muren när verkliga hatbrott inträffar. Som t.ex. misshandeln av en man i Norrköping häromdagen där förövarna skrek Yahood på arabiska och förtydligade med det gamla hederliga svenska uttrycket "judesvin".

Oj förlåt, offret var ju svensk, och dessutom av judisk börd så då får man faktiskt skylla sig själv.
[obs ironi]
---
Som sverigedemokrat håller jag mig nog borta från poesifestivalerna.
Det var länge sedan jag fann sådana uppläsningar annat än fruktansvärt tråkiga och självgoda.

Jag får slå mig till ro med en kopp té och Gullberg, Lagerkvist och ett försök med Tranströmer istället. Mindre pretentiöst förvisso men betydligt mer givande.

JohannaV sa...

Jag tror SDS hade tio rader om grundlagsändringen inne i bladet. Så i jämförelse kan DN kan slå sig för bröstet för sin grundliga, utförliga och i detalj genomarbetade artikel om vår nya grundlag... ;-)

--
PS. Har kampanjen Vi Älskar Kristianstad kommit igång nu?

JohannaV sa...

Jag vill rekommendera Karl-Olov Arnstberg här:

http://meritwager.wordpress.com/2010/11/25/be-my-guest-90-karl-olov-arnstberg/

(Jag rekommenderar naturligtvis hans böcker i stort.)