söndag 21 november 2010

Söndagen den 21 november; regn, grånad, cykeltur, skyddad av inget.

Novembergrånaden som en nedfälld persienn framför mig när jag cyklar på byvägen. Allt är vått, kinderna stelnar i en smärtsam grimas. På vägen mellan by och by utmed nakna, svartkladdiga åkrar förbannar jag varje bil som kör förbi och lyfter vägbanans pölar till kaskader som slår in över mig.

Det är snart slut för den här gången. Året har följt mig som en lydig hund, men alltid bakom. Inte en dag har ens försökt dra mig med. Jag har passivt stått stilla och när jag flyttat mig ett steg eller två har dagen följt med. Året blev inte de inställda upprorens men väl de inställda uppdragens. Jag har inte saknat de dagliga maningarna till rättning i ledet. Svensk offentlighet är en tvättinrättning där både kemikalier och vatten tagit slut. Allt är smutsigt, allt är indränkt i årtiondenas lögner och halvsanningar.

På onsdag beslutar sig riksdagen för att anta en ny grundlag. Det finns ingen fridfull oas runt hörnet och den som letar efter nyckeln till folkhemmet får fortsätta leva på illusioner. Det som redan skakat Grekland skakar nu Irland. Om (eller när?) den monetära unionen rasar samman kommer någon att viska: lille man, sök din räddning snabbt. Jag fortsätter cykla in i den våta novembergrånaden. Där inne, skyddad av inget och angripen av ingen, bidar jag min tid.

Bilder av A. Nydahl

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den nya grundlagen... Ett 40-årigt förstörelsearbete legitimeras nu i ny grundlag - och kommer att fortsätta i oförändrad takt. Jag vet inte vad rätta namnet är på den politiska majoritetens företrädare. Landsförrädare? Fast deras handlande är nog snarare ett utslag av ren dumhet. Också våra politiker är ju resultatet av den 40-åriga nedmonteringen av Sverige. Och det finns knappast något annat västland som har så obildade och okunniga politiker som Sverige./Arvid Bengtsson

Inre exil sa...

Arvid, det var lustigt, för jag tänkte något i den riktningen. Förräderi kan man bara göra sig skyldig till om man fullt ut vet konsekvensen av sina handlingar. Att skriva in EU-medlemskapet och Lissabonfördraget i grundlagen tyder på väldigt liten insikt om de framtida konsekvenserna. Det är alldeles för likt tidigare ohållbara och Potemkin-artade imperiebyggen för att man ska kunna blunda. Nedmontering är bara förnamnet! Kombinationen av civilisatoriska bristsjukdomar och maktambitioner är aldrig lyckosam.
Sahlin har redan aviserat sin avgång. Det dröjer dessvärre länge innan Reinfeldt gör detsamma.

Christer Eriksson sa...

Jag brukar inte vara överdrivet pessimistisk. Men den här lagen garanterar att de motsättningar som vi har sett tillräckligt av kommer att fortsätta med förnyad styrka.

När t.o.m. Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, konstaterar att mångkulturalism är ett stort misslyckande väljer alltså svenska politiker att grundlagsfästa detsamma?!

JohannaV sa...

Ja, jag är ju rörande överens med er övriga. Vi går mot ökad överstatlighet med minskad medborgarmakt, befästade parallellsamhällen med allt det innebär av hederskultur etc etc samt, avskaffad öppenhetsprincip och, det värsta av allt, minskad yttrandefrihet (kanske ett befästande av blasfemilagar).


Allt detta utan att våra "intellektuella" lyft ett finger för att hamra fram kritiska artiklar.

Jag undrar om en grundlagsändring röstats igenom så snabbt och med så liten debatt någonsin i modern historia? Första röstningen i juni månad under ett valår, andra och sista röstningen två månader efter ett val!

För de av er som fortfarande tror på protestlistor finns dylika på nätet. Googla "grundlagsändring".