måndag 2 september 2024

Schuberts vinterresa i en mycket speciell genomgång

Ian Bostridge är en engelsk tenor som bland annat gjort lysande konserter och inspelningar av Schuberts Winterreise. De finns på nätet, fria att lyssna till. 

Men han är också en välrenommerad akademiker och författare, verksam bland annat vid flera engelska universitet. Hans bok om Schuberts klassiska sångcykel Winterreise från 1820-talet är ett exempel.

I det grymma bortspolandet av hela min musiksamling fanns det bland annat en inspelning av Winterreise som stod mitt hjärta särskilt nära, den här:

Dietrich Fischer-Dieskaus med Jörg Demus från 1966 på Deutsche Grammophon. Hur kunde jag låta den försvinna, förintas? Lämna mig för alltid? Det är en ofattbar del av det som drabbade oss då vi tvingades tömma vårt hus, Hammars gamla kvarn på Byholmsvägen, och flytta till en liten lägenhet där varken böckerna, skivorna eller konsten fick plats.

Men Bostridge finns kvar! Dess nivå befinner sig högt över min egen, men jag gör ständiga försök. Tack Per, för denna ovanligt avancerade present på 72-årsdagen!

Dietrich Fischer-Dieskau


 

Inga kommentarer: