onsdag 19 oktober 2022

Politikens plågsamma praktik

Foto: Astrid Nydahl
När statsministern nu talar om ett inre och ett inre kabinett ekar det totalitärt i mina öron. Lite klassisk sovjetinfluerad maktstruktur. Kan det finnas två inre kabinett? Jag citerar ur artikeln:

Men i praktiken kommer det, enligt Expressen uppgifter, finnas två inre kabinett. I ett ska Jimmie Åkesson sitta med, och där ska man avhandla de frågor som finns med i Tidöavtalet. 

Men det kommer alltså även finnas ett annat ”inre kabinett” där Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson möts på egen hand utan SD:s insyn – även om benämningen av det inte är fastslagen. 

Inre kabinett är en sak för sig. Tre regeringspartier. OK, alla förstår?! Men om det finns ett annat s.k. kabinett måste det rimligen befinna sig också utanför den inre kretsen. Politikens plågsamma praktik i full blom: hyckleri i kombination med lögner. Orsak? Att 20% av röstberättigade svenskar röstade på SD. Det förstår alla. 

Men förstår lika många att de blivit blåsta? Kanske kunde det finnas en lärdom här, men jag misstänker att den går svenskarna förbi och bara uppfattas av den andra kategorin "som bor i det här landet".