onsdag 26 oktober 2022

Detta intrång i våra liv är i alla avseenden oacceptabelt

Strandängen i Bromölla. Foto: Astrid Nydahl
 

Vad pågår i vårt arma land? Det enkla svaret kunde innefatta ett antal ting: pistoler, gevär, bomber... men också ett antal handlingar: misshandel, våldtäkt, rån, överfall, inbrott, bedrägeri... och som inte det vore nog kunde man komplicera svaret. Vår kulturminister sa i en stor intervju med TT i måndags, att två av våra största problem är, hör nu: brottsligheten och kriminaliteten! Är det inte en fantastisk tankevurpa? Man undrar vilket av de två de tar itu med först.

Behöver jag säga det? Jag återvänder i tankarna till halshuggningen i Paris av en tolvårig flicka, och ställer frågan: är den representativ? Ja, den är ju det. De gripna för det bestialiska mordet är algerier. Vad de tror på bryr jag mig inte om. 

Hur var det nu vi sa, var det inte just att det bakom verkan döljer sig en orsak, och att denna orsak ska sökas utanför en svensk tradition (eller vilken annan europeisk tradition som helst, för den delen). Detta intrång i våra liv är i alla avseenden oacceptabelt. De som organiserat och planerat det är bara värda förakt. 

Från Twitter i dag: