fredag 21 oktober 2022

Isdrömmar om natten. Avgångar och motgångar

Foto: Astrid Nydahl
 

När det natten till i går var fem minusgrader här drömde jag om Landön i vinterdräkt. När jag vaknade och steg upp förflyktigades den drömmen snabbt. Men Landön har vi inte sett på mycket länge

Tillbaka till realiteterna. Tillbaka till ett hem utan värmekällor påslagna. Vi klarar det bra. Vi har bestämt oss för att vänta flera veckor till innan några element värmer oss. Vi har varma kläder, filtar och bra filmer om kvällarna. Under täcket om natten fryser man inte. Man drömmer om kyla istället.

***

När nu den brittiska premiärministern avgick spreds genast uppgifterna från onsdagens och torsdagens kalabalik. Hon hade inga som helst förutsättningar att klara den uppgiften, ändå ställde hon upp som kandidat. Hur är det möjligt att broiler-politikerna, inte minst de brittiska, tror sig om att klara vad som helst? 

I krigstid med stigande inflation och priser på livsmedel, bränsle och el borde man kanske istället samarbeta över partigränser för folkens bästa. Det kommer inte att hända, inte heller här i vårt land. Jag tror att Liz Truss som politikertyp har för mycket dynamit lagrad och alldeles för lite analytisk förmåga att hantera en så viktig post.

När en mindre skitstövel lämnar politiken för rent administrativa uppgifter tänker jag likadant. Hur är det ens möjligt att en kvinna som Fallenkvist fick ställa till den skada hon gjorde? Det måste råda noll-tolerans när det gäller antisemitism. Och det är också klädsamt med politiska frontfigurer som kan tala mer vårdat än de eventuellt tänker.