fredag 12 augusti 2022

Rysk fascism, hetta, extremtorka och pristopp på el. Vart är Europa på väg?

Det är väldigt många år sedan Hans Magnus Enzensbergers bok utkom. Jag har hänvisat till den vid ett flertal tillfällen. Ack Europa! hette den. 

Aldrig har den sucken tett sig mer befogad än nu. Vad pågår i detta vårt Europa? Den som vill sammanfatta måste börja med Rysslands våldtäkt på Ukraina och Putin-fascismens uttalade mål att ödelägga landet och därtill med olika medel, inklusive de militära, hota resten av Europa.

Men Europa lider i år också av en extrem värme och torka. Floderna runt om i Frankrike, Spanien, Italien, Portugal, Tyskland och England ligger mer eller mindre uttorkade. De vattenburna transporterna fungerar inte. Omfattande skogsbränder rasar I London hotas en mångmiljon-befolkning av vattenransoneringar.

Franska vinbönder drar upp sina odlingar och planterar i stället ökenväxten Aloe vera.

Samtidigt vet vi att el här i Skåne kostar mer än den någonsin gjort i vårt land. Med ett kWh-pris på 4,50 skulle en vinterräkning (eller flera på rad) tvinga oss att lämna huset för gott, trots att vår kallhyra är låg. Vi har lärt oss att den stora svenska el-exporten - större än Frankrikes! - är en viktig förklaring till de extrema priserna.

Cornucopia skriver:

"Elpriset i SE4 når 572 öre per kWh ikväll och 442 öre per kWh i SE3. I SE2 är priserna som högst 43 öre och i SE1 hela 5 öre eller mindre än en hundradel av priserna i Skåne."

Vem var det som sa att marknadsekonomi i alla lägen  och sammanhang är en god idé? El, vatten och andra livsviktiga funktioner ska vara statligt ägda. Men det tillåter inte EU! 2 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Det står allt mera klart för mig att Sveriges medlemsskap i EU inte längre gynnar oss. Det var en god tanke i början men den har förfuskats och i dag styrs vi legalt till 30 % av EUs lagar och regler. Tyvärr är de flesta av våra partier för ett fortsatt medlemsskap. Gjorde britterna rätt? Det får väl tiden utvisa.

Lennart R sa...

Nästan 650 med moms och hela alltet.
Det blir tvätta i bäcken med klappeträ.
Ha det gott
Lennart R