onsdag 13 juli 2022

En ukrainsk student och en svensk ukrainacyniker

Foto: Astrid Nydahl

Erik Ohlsson på DN skriver om den ukrainska studenten Kateryna Martyniuks Sommar-program som sändes för två dagar sedan i Sveriges Radio.


Det är en nyttig påminnelse. Jag saxar ur Ohlssons artikel:


”Efter knappt tre års studier vid universitetet i Lviv har Kateryna Martyniuk lärt sig att tala svenska obehindrat. I en annan, bättre värld hade tjugoåriga Kateryna tillbringat lovet i Sverige – kanske gått en sommarkurs på folkhögskola eller jobbat på hotell.

Men Rysslands anfallskrig mot Ukraina kom emellan. Den ryske presidenten Vladimir Putins groteska imperiedrömmar har förvrängt verkligheten för Kateryna Martyniuk och hennes miljoner landsmän och -kvinnor.”


Och så detta på slutet:


”Där fortsätter livet (...) vi har inte råd att ge upp. Att kämpa är enda vägen”, säger tjugoåringen. Orden kastas ned som ett blysänke i våra svenska semesterfirarsjälar och avrundar ett gripande och högst lyssningsvärt Sommarprogram.


***


Det finns röster om detta vidriga krig som är cyniska redan från första raden. På Alliansfriheten.se hittar man dem ofta. Gårdagens huvudtext hade författats av Anders Björnsson, och jag vill citera en passage som handlar om tiden efter Andra världskriget, Murens fall och nuet, för att ge exempel på vad jag menar:


”Sovjetväldet amputerades, dess allmänna egendomar förskingrades och kom i händerna på en klass av affärsmän som berikade sig genom ljusskygga metoder, kapitalflykt följde liksom storskalig brain drain. Moderlandet Ryssland reducerades till en i huvudsak råvaruproducerande nation med en vapensmedja. Nu har det visat sig, hur illa den ryska krigsmakten är rustad och övad. Då ska vad som återstår av imperiet ’krossas’, ’slås sönder och gå under’. De flesta ansvariga i väst anser, att det är ett recept på världsundergången. Det kan inte, får inte brukas. Däremot kan Ryssland förödmjukas – ytterligare.” (min kursivering)


Det är de sista två raderna som sticker ut. Här ansluter sig Björnsson till Macrons hårt kritiserade koncept. Offret ”förödmjukar” angriparen!

 

 

 

1 kommentar:

Stefan Lundin sa...

Det här kan tyckas paradoxalt i ljuset av som nu sker i Ryssland och Ukraina. Jag saxar ur Dagens Industri (2022-07-12):

"Rysslands ekonomi visar motståndskraft: ”Det kan tyckas vara en galen ironi”
Både Rysslands ekonomi och valuta mår bättre än vad några bedömare räknat med efter krigsutbrottet och den bombmatta av sanktioner som följde.

Trots att en deltagare vänder sig emot nattsvarta prognoser och önsketänkande om ett stundande sammanbrott, höjs ett flertal varningar för den långsiktiga ekonomiska bana när Di kallar samman en expertpanel för att diskutera Rysslands ekonomiska framtid."