måndag 4 juli 2022

Det går inte att vara vänster, säger Slavoj Žižek. Och några ord om masskjutningen på köpcenter i närheten av Kastrup, Köpenhamn

Foto: Astrid Nydahl

Vad Socialdemokraterna faktiskt står för är fullständigt oklart. Det är i och för sig förståeligt. Det är svårt att stå utan ryggrad. Jenny Bengtsson i ETC.

 

Det är inte svårt att formulera fyndiga saker om den svenska – socialdemokratiska – regeringens svassande för Erdogan. Inte det minsta svårt.

 

Samtidigt – i en minst sagt osäker situation – kan man vara för ett svenskt NATO-medlemskap. Och då citerar jag detta:

 

Det minsta vi är skyldiga Ukraina är vårt fulla stöd. För att kunna ge det behöver vi ett starkare Nato. Det går inte ignorera en brutal verklighet. Det går inte att vara vänster och acceptera Putins imperialistiska ambition. Slavoj Žižek i ETC.

 

Det går inte att vara vänster. Det är hårda men alldeles riktiga ord han formulerar. Vänstern har visat en total impotens och okunskap inför den ryska imperialismen. Jag kunde säga att det inte går att förstå, men det vore fel. Det går att förstå! Vänstern hade en sjuttio år lång solidaritet med det sovjetiska systemet. Trots att Putin står för något annat - han är bara "sovjetisk" i territoriellt avseende - sitter känslan av samhörighet kvar. Den aspekten är obegriplig. I bästa fall bygger den på 100% okunskap.


*


Mördaren på Fields i Köpenhamn - tre döda och fyra allvarligt skadade - verkar vara en helt vardaglig galning, tidstypisk och missanpassad konsument. Söndagskvällens händelse med förödande resultat. Tillgång till vapnen i familjen. Gått på tung medicin - "känd inom psykiatrin" som det heter - och medlem av skytteklubb på Amager.


Skärmdump från Politiken.dk

1 kommentar:

Mats B-P sa...

Han menar; det går inte att vara vänster om man accepterar Putins imperialistiska ambitioner