lördag 9 april 2016

Snaphanen om Vilks

Lars Vilks, februari 2016. Foto: Astrid Nydahl
Kan det inte innebära en risk att befinna sig i samma lokal som en person som lever med ett dödshot?
Spørger SVT ængsteligt Lars Vilks inden debatten på Svenska mässan på SVT fredag. “Jag är glad att du står kvar och inte går härifrån,” svarer Vilks. Han er normalt ikke velkommen og kan ikke udføre sin normale foredragsvirksomhed. Folk får angtneuroser og løber bort, når den milde, fredelige mand viser sig. De ser for sig en Krudttønden II og deres egen død og ødelæggelse.

Selve debatten med Åsa Linderborg og Belinda Olsson ledet af Janne Josefsson, var ikke meget bevendt. Den tid der ikke gik med at få Vilks placeret på den politiske skala,  – noget der på ti år ikke er lykkedes mig – gik med at de to kvinder tiltog sig taletiden, så Vilks kunne sidde og ligne er mand, der var faldet ned fra Mars. Jeg tror han morede sig over, hvor aktivt de tog del i hans kunstprojekt.

Nu fornemmede man dog, at indholdet ikke var det vigtigste, men at Vilks overhovedet var inviteret i TV, hvilket jeg tilskriver den Glasnost, der har indfundet sig i svensk journalistik de senere måneder. Dagens Nydeligheder havde skrevet den usignerede Vilks är både modig och feg i anledningen. Processen mod stuerenhed bliver af en vis længde. for Vilks, men så er i det mindste sikret en plads i kunsthistorien.

Man glædede sig på Vilks’ vegne. Han nævner selv de talrige gange han har optrådt i forskellige fora i Danmark siden 2007, i alt vel cirka 30 gange på de ni år. Første gang var i oktober 2007, hvor Fl. Rose, Tøger Seidenfaden og Naser Khader bla. talte og Seidenfaden udvandrede efter at uden for manuskript have afleveret sin bandbulle mod de forsamlede. Lidt af en milepæl i Politiken-segmentets historie,  der lærte mig at anstændighed er en af de elementære, stærke følelser.

Danske politikere og kunstnere omgås ham med største naturlighed, hvilket har været utænkeligt i Sverige. Han har selv møntet begrebet “Vilksofobin.” på sin situation.

Den 20 juni fylder Vilks 70 år, i hvilken anledning Uwe Max Jensen og Helle Merete Brix fra det danske Lars Vilks Komiteen  udgiver en en bog til hans ære. Vilks glad över att kunna delta i debatten og Avpixlat:Lars Vilks debatterade yttrandefrihet med Åsa Linderborg.

SVT visar idag detta med och om Vilks.

Inga kommentarer: