onsdag 3 juni 2015

Lars Vilks i danska Folketinget. Bryr vi oss?

Foto: Steen R./ SnaphanenNär Lars Vilks framträder offentligt numera blir det i Danmark. I lördags höll hans danska stödkommitté möte i Christiansborg i Köpenhamn. Vad är då det för en möteslokal? Jo, det är det danska parlamentets hemvist. De folkvalda riksdagsledamöterna har rätt att bjuda in gäster och att ordna möten i lokalerna. Den rätten använde sig de konservativas Mai Mercado, av. Berlingske skrev:
Mødet fandt sted på Christiansborg, som hele dagen var stærkt bevogtet af uniformerede betjente med maskinpistoler og ikke mindst et hav af PET-folk, som havde sikkerhedstjekket hele slottet timer inden mødet. Og selv om der nu er endnu større sikkerhed om Lars Vilks, hver gang han går ud, fortryder han ikke, at han var på Krudttønden den skæbnesvangre februar-eftermiddag.
- Sikkerheden holdt jo i sidste ende. Linjen svigtede lidt, og niveauet var ikke højt nok. Men når man har levet så mange år med trusler, bliver man nødt til at stole på, at sikkerheden er god nok, så jeg kan slappe af. Jeg lægger jo mit liv i deres hænder, siger han.
Mai Mercado och Lars Vilks. Foto: Steen R./ Snaphanen
Mötet krävde förstås denna stora säkerhetsapparat efter attentatet mot Krudttønden tidigare i år. Men det finns en sensmoral i detta nya, danska framträdande av Vilks. Den är lätt att se. Norska Documents Hans Rustad formulerar den väldigt bra:
Lars Vilks er stor i Danmark. Ville begge tv-kanalene stilt med crew, og flere fotografer og aviser vært til stede, hvis det hadde vært i hans hjemland Sverige? Spørsmålet er hypotetisk og vil aldri bli besvart. Lars Vilks kommer aldri til å delta i et møte i Riksdagen, slik han lørdag gjorde på Christiansborg.
Men, säger vän av ordning, varför ska man upplåta lokaler till en bråkstake som Vilks? Är det inte hans egen skuld att det blivit så här?

Jag hoppas ni förstår min ironiska vändning. Men jag har faktiskt i levande livet hört människor argumentera så korkat. Rustad säger också:
Lars Vilks fortalte om sitt “nye liv”. Han lever nå et “ambulerende” liv; han flyttes fra sted til sted. Hvor innskrenkende dette er ga han et bilde på da han sa at det var en stor befrielse å komme på et møte som det på Christiansborg, og han beskrev det som “friheten ved å gå fra rom til rom”. Slik taler et menneske som lever som fange.
Jihadistene har dømt Lars Vilks til livsvarig fengsel og eksekutører av straffen er ikke jihadistene, men det demokratiske Sverige. Det er sannheten som det samme Sverige helst ikke vil snakke om. I stedet har de et behov for å påpeke at Lars Vilks har brakt seg selv i denne situasjonen. Gjennom noen tegninger. Slik slipper de å konfronteres med innrømmelsene de har gjort overfor en voldelig bevegelse.
Just det! Det är islamisterna som dömt Vilks till döden - och det är det svenska samhället som ser till att den domen fungerar. För en simpel liten tecknings skull. Varför skulle det svenska samhället finna sig i sådana barbariska seder? Är det i själva verket inte så att vi allt för länge tagit vår yttrande- och tryckfrihet för given? Just den aspekten tror jag är förbisedd. Vår konsensuskultur gör det inte ens möjligt att se hur tröskeln hela tiden slipas ner och kanske till sist försvinner, så att sharia-lagar och fatwa-tänkande fritt sipprar in i svensk rättspraxis och i synen på det fria ordet (och den fria tanken, inte minst).

Det är fullkomligt omöjligt att acceptera att Lars Vilks ska behöva leva som en fånge och att hans liv måste regleras av säkerhetspolisens överväganden, och att han ibland inte ens kan "rastas" (ordet använder han själv om sina små besök utomhus) utan tungt beväpnade poliser i sällskap. Men ändå är det möjligt just därför att den svenska offentligheten låter ignoransen styra. Kunskap och upplysningen hade kanske kunnat hjälpa, inte minst dessa dagar då de "svenska" jihadisterna kläs av och grips av polis, en efter en.

Den svenska medietystnaden var dock inte total. I rättvisans namn ska dock sägas att SvT Nyheter/Skåne var på plats. Men inte ett ord i riksnyheterna - förstås. Det får duga lokalt resonerar säkert "yttrandefrihetens vänner" i Stockholm.

Lars Vilks och Helle Merete Brix. Foto: Steen R./ Snaphanen
Det finns ett antal människor i Danmark som gör ett fantastiskt arbete för att försvara Vilks och visa på situationens allvar. Inte minst stödkommitténs ordförande Helle Merete Brix är en sådan person. Hon var med på mötet då den islamistiske attentatsmannen dök upp. Hon vet att hotet är verkligt.

Här hittar man stödkommittén och här hittar man Lars Vilks själv.