tisdag 16 juni 2015

Fritid, projekt, sysselsättningar

Foto: Astrid Nydahl
Tisdagens text ur Theodor W. Adornos Minima Moralia (översättning av Lars Bjurman) får stå som en möjlighet till eftertanke, just nu när skolorna har sommarlov och de rastlöshetens tecken han talar om ger sig till känna kanske mer än annars. Låt mig bara påminna om att bokens underrubrik är: Reflexioner ur det stympade livet.
"Alla måste ha något för sig. Fritiden ropar på att bli urkramad till sista droppen. Den ska planeras, användas till diverse projekt, fyllas med besök på alla möjliga tillställningar eller om inte annat med möjligast snabba förflyttningar. Detta kastar sin skugga över det intellektuella arbetet. Det stökas undan med dåligt samvete, som vore tiden stulen från andra och viktigare, om än helt imaginära sysselsättningar."
Under måndagen var vi i centrum igen. Ett par ärenden skulle göras. Och på kuppen träffade jag en fin f.d. kollega från åren som frilansande kulturjournalist och kritiker. Han har, som jag själv, lämnat det sjunkande medieskeppet och försörjer sig nu inom vården. Väldigt få barn på stan. Ingen sommarlovshysteri. Kanske de också denna dag sökt sig till kusten. Cafésittningen lika behaglig som alltid. Går under tisdagen små sträckor vid Åhuskusten. Vilar med jämna mellanrum. Börjar dagen med att ta hand om två barnbarn. Allt kommer att bli bra.


Inga kommentarer: