torsdag 12 februari 2015

Ukraina versus Ryssland. Svensk bok i ämnet

Foto: Astrid Nydahl
Jag slår upp kapitlet Ukraina är inte Ryssland i Torgny Hinnemos bok Berättelser från ett land som inte finns, Människor, möten och miljöer i det forna Sovjetunionen:
"Ukraina är som Ryssland, fast tvärtom (...) Ukraina och Ryssland föddes som tvillingar. Båda nationerna är lika mycket arvtagare till det slaviska rike vilket mellan 800- och 1200-talen hade sin huvudstad i Kiev."
Efter det inledning skriver Hinnemo längre fram:
"Namnet Ukraina har också en betydelse: 'vid kanten'. Närmare bestämt anger det att Ukraina är Rysslands utmarker. Fastän den ukrainska identiteten alltså utvecklats sedan 1300-talet har den inte förrän nu fått tillfälle att mogna fullt ut politiskt. Därför försökte Ukraina under de första åren efter Sovjetunionens upplösning att skapa sig en egen profil, inte minst inom utrikespolitiken, genom att i stort som smått fjärma sig från Ryssland."
De sista orden i kapitlet (boken utkom 2010) ekar kusligt aktuella dessa dagar:
"Med andra ord finns det i rysk Ukrainapolitik just nu mycket av separationsångest (...) På kort sikt ger det omvärlden anledning att i sin politik gentemot såväl Ryssland som Ukraina noga sortera ut vad som i dessa länders beteende mot varandra just nu är emotionellt respektive nationellt betingat."
Vad händer härnäst? Kriget rullar på. Förhandlingar pågår. Vad leder de fram till? Har det alls tänts något hopp?

***

Efter dagens uppgörelse i Minsk skriver Wolfgang Hansson i AB:

"Uppgörelsen i Minsk är ingen garanti för att det blir fred i Ukraina.
Tvärtom pekar erfarenheterna från den förra vapenvilan på att striderna snart är igång igen.
Putins mål är inte fred utan att stoppa Ukraina från att hamna i västlägret.
Mycket talar för att samtalen i Minsk bara är en del i ett spel som Rysslands president bedriver.
Ett spel som går ut på att stoppa forna Sovjetrepubliker från att bli medlemmar av EU och Nato. Med slutmålet att återupprätta Rysslands ställning som en militär stormakt.
Kriget som pågår i östra Ukraina är inget vanligt krig. För ett år sedan levde människorna i området i harmoni och frihet. Rysk- och ukrainsktalande kom bra överens. Ingen hade några krav på självständighet."


Inga kommentarer: