lördag 14 februari 2015

Terrorn är på återbesök. Nej, det är inte konstnärerna de hatar!

Så slog terrorn till igen, idag i Köpenhamn. Minns ni det som hände nyss i Paris? Minns ni Nigeria, Libyen, Egypten, Israel, Spanien, England och... Och minns ni 11 september i New York och Washington? Minns ni mordet på Theo van Gogh i Amsterdam?

Man skulle kunna skriva många frågeformulär utan att ens närma sig några svar, och man skulle kunna bjuda in till många meningslösa debatter. Men när man har att göra med islamismen - den uttalat politiska och stridsberedda falangen av religionen islam - måste man rusta sig med annat än retorik.

Det är inte särskilt länge sedan franskfödda islamister med arabiskt och afrikanskt ursprung slog till i Paris, först mot satirtidningen Charlie Hebdo och sedan mot en kosherbutik för livsmedel. Ingen glömmer bilderna och underrättelserna, ingen som är vid sina fulla fem kan glömma vad som hände och varför det hände.

Det är inte länge sedan. Och ändå skakas vi, ja chockeras vi, av den här eftermiddagens nyheter från Köpenhamn. Varför chockeras vi? Vi gör det därför att vi själva inte tänker oss livet i termer av skjutvapen och död. Vi gör det därför att vi fortfarande tänker att "sådant drabbar bara provokativa konstnärer och satiriker".

Just däri består tankefelet. Islamisterna slår inte till mot tecknare och målare för att de är just det. De slår till mot dem för att de anses ha hädad profeten. Islam tål ingen kritik. Islam tål ingen satir. Och viktigast av allt: islam tål inte att någon säger emot. Islam är en totalitär religion och den förväntar sig lydnad, inte bara från sina predikanter, mullor, imamen, församlingsassistenter och fotfolk. Den kräver underkastelse och lydnad från var och en som befinner sig under dess jurisdiktion.

 Men det gör väl inte vi européer? Nej, inte formellt. Men snart nog gör vi det i praktiken. Islam har ingenting särskilt emot just konstnärer. Islam vägrar dock godta varje form av individuellt tänkande och varje form av motstånd. Islam är den totala makten och just därför tycker den sig ha rätt att skjuta mot och helst också döda sina kritiker.

I Köpenhamn idag, liksom alldeles nyss i Paris, blev detta tydligt. Om vi inte drar rätt slutsatser av det hotas vi alla av de vapen som islam riktar mot oss. Vi har därför en skyldighet att skydda alla de människor som med pennan eller penseln som enda vapen ställer frågor om det totalitära islam, liksom vi alltid annars, förr, nu och i framtiden, har en sådan skyldighet att skydda varje individ som mordhotas av sanningsanspråkens diktatorer. Deras gevär är alltid farligast, men om vi vägrar godta dem kan vi möjligen skapa en helt annan form av vapen.

Uppdatering söndag: Efter att terroristen också angripit synagogan sköts han till döds av dansk polis. En medlem i judiska församlingen dödades och två poliser skottskadades.

***

Krudttønden: Kun en gerningsmand. Pressemeddelelse  •  2015-02-14 20:06 CETDe foreløbige afhøringer tyder på, at der kun var én gerningsmand ved skudattentatet ved Krudttønden.
Der vedhæftes et billede, af en mand, der kort efter at flugtbilen blev efterladt på Borgervænget 25, passerede et kamera i området. Københavns Politi vil meget gerne i kontakt med denne mand, eller vidner, der har set eller genkender ham.
Oplysninger bedes ringes ind til 114 og ikke 112, der alene skal benyttes, hvis nogen ser gerningsmanden her og nu!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket väl skrivet! Instämmer till fullo./ Arvid Bengtsson

elina sa...

Såg ni markeringen från SVT nyheter? En minut om terror sedan övergick de att hacka SD? bra tidsbild.

Stefan Lundin sa...

Två omedelbara åtgärder:

1. Stoppa alla som deltagit med terrorgrupper i utlandet.
2. Stoppa alla hitkommande som inte kan visa giltig identitetshandling. Det har satts i system att "förlora" sitt pass. Tyvärr måste kontrollerna skärpas än mera.

Nu vill jag se politiker som agerar och inte bara pliktskyldigt pratar om demokrati och yttrandefrihet.

sven avk sa...

yes it seems impossible for people in europe to understand what a threat islam is- political correctness is making people anything but thinking beings!
I lived in saudi arabia for 6 years and seen islam close up , and beleive me , its not very nice!