fredag 27 februari 2015

Ryskt, ukrainskt och politiskt

Foto: Astrid Nydahl
Idag har jag av M. fått en rejält givande inblick i ryska omständigheter och det som med all säkerhet leder till en omfattande katastrof. Ukraina lämnar mig ingen ro. Jag vet med mitt förstånd vad som pågår och kan inte stå i snålblåsten från Putins apologeter till vänster och höger. Vad är det de försvarar? Varför gör de det? Lite bättre förstår jag bevekelsegrunderna nu. Men jag kommer förstås att fortsätta läsa mig till mer kunskap, utöver att lyssna till människor som står mig nära och som verkligen känner de postsovjetiska omständigheterna, i stort som i smått.

Det doftade vår. Jag vandrade på stadens gågata för att posta lite böcker. Som vanligt satt både de tysta och de musicerande romerna där, allt mer håglösa, allt mer osynliga. Jag slog en lov förbi en vinhylla och tog med mig ett sicilianskt rött vin hem.

"Det politiska" kunde mycket väl vara en eufemism. Men det är en konkret omständighet vi inte slipper undan. Även om jag med allt större intensitet vänder mig bort från politiken måste jag förstå att "det politiska" i alla begreppets innebörder styr agerandet i Ukrainafrågan. När jag idag tog upp det faktum att man firat Lettlands nationaldag alldeles i närheten av gränsen till Ryssland med amerikansk trupp närvarande, sade M. till mig: "Putin hade alldeles oavsett sagt i sin inrikes kampanj att det står amerikansk trupp - stor trupp därtill! - överallt längs med Rysslands gräns." Propagandan, den som avslöjades i förrgår av den viktigaste ryska oppositionstidningen, Novaja Gazeta, har redan föregått verkligheten. Den var och förblir en väsentlig del av den kampanj som med både civila och militära medel skulle göra slut på Ukraina.2 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Förstår dig inte idag. Krokota resonemang. Ett faktafel - som inte är så väsentligt - de brittiska Nato-stridsvagnarna med amerikansk flaggor - övade i Estland vid Narva 300 meter från gränsen till Ryssland. Så har jag uppfattat det. En provokation, liksom Västs agerande i Ukraina. Provokationerna som styrs från Washington syftar tydligen till att Putin ska ingripa militärt. Hittills har han och hans intelligente utrikesminister Lavrov klarat av provokationerna. Vapenvilan tycks nu fungera så pass att fred kanske kommer att inträda.

Anonym sa...

Om skåningarna ville bli fria från stockholm och bli en del av Danmark, skulle du då förorda att STockholm skickade ner trupper till skåne och dödade skåningarna tills de underkastade sig Stockholm igen?

Om du dessutom lägger till att Stockholm styrs av en regim som kom till makten genom att den tidigare demokratiskt valde Statsministern hade blivit avsatt genom våldsamma kravaller, ja, då kanske du förstår varför somliga av oss inte lägger oss platt för vad media säger till oss att tycka?