söndag 14 september 2014

Livet i "Öknen" - ett alternativ till Marknaden?

Friedrich Nietzsche"I vilken sällsam förenkling och förfalskning lever inte människan!" skrev Nietzsche i Bortom gott och ont, och fortsatte genom att tala om tillvaron som "denna förenklade, rakt igenom förkonstlade, tillrättadiktade, tillrättaförfalskade värld". Det som är tillrättaförfalskat är också det som ljuger oss rakt upp i ansiktet med sina påståenden och tomma löften, om allt från rynkfri hud till vattenpumpade kycklingbitar. Ingenting kan bli falskare än Marknadens paradis. När inget annat än profithungern styr våra samhällen tar Marknaden på sig både huggtänder och falska leenden. Det som kallas ”fri konkurrens” blir därmed bara den starkes rätt.
Edward Abbey
Tyngd av den omgivande världen skriver Edward Abbey i januari 1968 i sin dagbok att han helst av allt bara skulle vilja försvinna. Han ser en kultur som helt skurit av banden till naturen och de enkla livsformerna. Han ser människor som jagar efter förgängligheten: ”Not suicide but – to vanish. Disappear. Fade of into the wilderness, never return – that decadent romanticism of nihilism haunts me still, apparently I´ll never never outlive it.”
"Abbey visar sig också vara beläst, och citerar både Nietzsche, Thoreau, Bakunin och Sartre. Desert Solitaire är skriven på 1960-talet, men man märker redan här tydligt hans statsfientliga och småskaliga världsbild. Han har också ett sinne för humor som är subtilt men effektivt. Abbey teoretiserar också kring hur livet i olika miljöer påverkar människorna. Livet i öknen skapar naturliga aristokrater menar han, och nämner bland annat beduiner och ökenmormoner som exempel, eftersom det är så utmanande och kräver vissa egenskaper för att man ska leva. Livet i storstaden skapar en helt annan människotyp."
Min bok Ökenvandring med originalomslag
av författaren och fotografen Göran Börge

Så skriver Joakim Andersen i en av sina texter om Abbey, och fortsätter:
"Som helhet är det alltså en bok som rekommenderas varmt. Skildringarna av livet i ensamhet i den dödliga vildmarken är fascinerande, spännande och mycket vackra, och väcker en vilja att själv gå ut i den svenska naturen (en del läsare kan rentav flytta ut i ett torp som följd av Abbeys civilisationskritik). Även politiskt är det en spännande och värdefull bok, som förmedlar en världsbild där naturen och vildmarken har ett värde i sig."
Här har jag tidigare publicerat en större text om Abbey.

2 kommentarer:

annannan sa...

Nietszche lockar mig inte, men Abbott - fantastisk!

Inre exil sa...

Ja Anna, Abbey är fantastisk och fungerar väl som civilisationskritisk tänkare också idag. När han skrev sin dagbok fanns det ju inte mycket av det tänkandet i Europa. Rekommenderas alltså varmt!