lördag 6 september 2014

Kan Albanien bli ett "normalt land"?

Ardian Fullani
För det första vill jag gardera mig mot min egen rubrik: vad är egentligen ett "normalt land". Så jag säger istället så här: kan Albanien bli ett modernt europeiskt land i den meningen att korruption och laglöshet väsentligt minskas. Nej, inte till italienska eller grekiska dimensioner, ty de är antingen lika stora eller större än de albanska varianterna.

Men kanske till det som påminner om nordeuropeisk standard utanför de alltför mörka skrymslena. Albanien brukar ju lyftas fram som ett eländesexempel vid sidan av Rumänien, som ett land där diktaturens fall inte gjorde så stor skillnad, eftersom kommunistpartiets alla höjdare finns kvar i den politiska härskande klassen. De som var stenhårda kommunister kallar sig idag socialdemokrater. Eller så är de bara "demokrater" som Enver Hoxhas gamle livläkare Sali Berisha (som hunnit vara både president och premiärminister i omgångar, medlem som han är av en av Albaniens mäktigare klaner).

Nå, under fredagen greps chefen för Albaniens nationalbank, Ardian Fullani. Han är gammal nog - född 1955 - för att ha varit en av partispetsarna. Redan på 1980-talet fanns han i den statliga albanska bankvärlden och han arbetade också som näst högsta hönset på utrikesdepartementet under diktaturåren.

Han hade ur bankens valv stulit hela 713 miljoner albanska lek. Det är en ansenlig summa på runt 38 miljoner kronor. Han fördes bort i handbojor. 16 andra personer har också gripits för medverkan i insiderrånet.

När jag läser den nyheten tänker jag på "normalitet", "samhällsanda", och mer handgripliga saker som ansvar, pliktkänsla och hederlighet. Det senare spelar ju en mycket viktig roll i det albanska besa-begreppet.

Uppriktigt sagt: jag tror inte ett dugg på "normalisering" de närmaste fem generationerna. Både den kostymklädda och den ruffiga varianten av gangstervärlden, inklusive den förödande rövarkapitalismen, har ett hårt grepp, inte bara om Albanien utan också en rad andra före detta öststater. Glöm inte varför revolten i Ukraina bröt ut och varför människor samlades på Majdan, månad efter månad. Korruption stavades också där orsaken!

Det är sorgligt och bedrövligt och man undrar ju om alternativet bara kunde vara den totalitära staten och dess omfattande repression.


3 kommentarer:

Mexhide Kycyku sa...

Thomas, kul att läsa här.

Besa begreppet tillhör historien numera.
Som jag läste någonstans häromdagen på albanska, att Besa begreppet är den mest manipulerade utrycket där albaner i första han lurar varandra och inte står upp för den heliga löften som historien lämnade oss i våra folkmun.
Från och med början politiker som är korrumperade upp i halsen och lurar folket från ena löften till den andra.

Jag också ofta jämför Albanien med Ukraina, till skillnad från Orange Revolutionen i Ukraina,i Albanien i form av Pyramid Spel revolter där politiker brann upp Albanien uppifrån i form av bankkrut, medan pöbel väldet brann upp Albanien nerifrån i form av revolter.

Återigen:
Gissat rätt.

Det kommer och ta flera generationer, främst när de gamla ideologier dör ut, till och med de religiösa som har dykt upp nu senaste åren i alla möjliga skepnad.

Ha en bra helg du, Astrid och hela familjen!

Mitchi

Inre exil sa...

Tack Mitchi, Är ju väl bekant med pyramidbedrägerierna och annat, men vill ju ändå hoppas att de positiva sidorna av besa har någon liten betydelse än idag.

Mexhide Kycyku sa...

Jovisst!

Idag fick jag påminnelse om att en kroatiskt väninna som har bott ett tag i Halmstad under 1990-talet(numera bor hon i Kroatien men som utnyttjar svensk pension) har födelsedag imorgon den 7 september.
Jag ska gratulera henne och sicka sms imorgon.

Vart jag vill säga???!!!

När hon kom på besök hemma hos mig, hade hon alltid en positiv inställning om albanska traditioner.

Kroater olik serber, de har lyft upp de positiva karaktären om albaner, med tanken på att serbernas och grekernas intresse var alltid hegemoniska.

Kroater har följt en självständigt väg angående albansk historia och döljer inte likt serber att albaner härstammar från Illyrer.

Däremot, jag möter en annan uppfattning av bosnier muslimer och numera säger att de också har halv illyrisk blod i sina ådrar med tanken på att urgamla Pyramider har upptäckts i Bosnien och som det sägs att det är Illyrer som har byggd dem.

...Men också med tanken på att Legjendat e Kreshnikëve till exempel om Mujo och Halil som haft sina fästen i Kotors viken och Lugjet e Verdha (De Gula Dalarna) i Utbina, Bosnien.

Sedan, folk vet inte om hur den Ungerska Imperiet har varit dominant en lång tid på Balkan och allt detta hänger ihop att albaner, ungrare och bosnier eller syd slaver har levt i samklang med varandra.
Hade inte varit för serbernas skull, skulle jag tänka mig att Ungern hade säkert varit albanernas bästa vän och granne, precis som den Ungersk Österrikes Imperiet var under Prins Wilhelm Vidis tid.


Albanien undvek ett katastrof, värre än Pyramid Spelet, inte länge än förra året när den albanska regeringen lovade Pentagon om att de skulle utrota kemiska vapnen från Syrien, men som inte hade experter och utrustning till det.
Vem hade betala notan om det hade gått fel på samma sätt som det gick under Gerdecis skandaler.

Det var inte amerikanernas fel i det här sammanhanget, utan var det albanska politiker som lovade upp saker på folkets bekostnad.

Utan en målmedveten och välmedveten klass politik i Albanien kommer historien upprepas
ett steg framåt och två steg bakåt.


Med vänlig hälsning Mitchi