söndag 24 augusti 2014

Malmö och nazismen, helt kort

Det som hände i Malmö igår i samband med ett valmöte som Svenskarnas Parti skulle hålla kräver, om än helt kort, en kommentar. De senaste årens stora demonstrationer i Malmö - men också på andra platser - har på ett eller annat sätt hanterats valhänt eller kontraproduktivt av polisen. Så blev det - med råge - också igår. Vad chockridningen skulle tjäna för syfte är oklart. Vad den överkörde demonstranten skulle visa är lika oklart. Om detta är att ta i med hårdhandskarna skulle man nog vilja se en poliskår utan handskar. Svenskarnas Parti är en liten sekt med rötterna i Nationalsocialistisk Front (följ denna länk till en text jag skrivit här i bloggen om svensk nationalism). Denna sekt är på (eller över) gränsen till det sjukt fixerade vid "Juden". I deras världsbild är det alltid "Juden" som agerar. Så här skriver t.ex. deras aktivist Jonas de Geer om ISIS:
"Allt tyder faktiskt på att det groteska, karikatyrmässiga och blodbesudlade ”kalifatet” implementerats av Israel. Besinna att de israeliska/judiskt toppridna angloamerikanska s.k. ”underrättelsetjänsterna”, vilken bokstavskombination det än är : CIA, MI6, etc, sedan gammalt skapat och sponsrat islamistiska organisationer för Sions strategiska förmån."
I den världen av konspirationsteorier och feberdrömmar finns Svenskarnas parti. Vad fanns det för skäl att blåsa upp deras betydelse så till den milda grad? Det har jag svårt att förstå. I valet kommer de kanske att få tusen röster i hela landet. Den folkligheten delar de med minst ett tjog andra sekter. De saknar således betydelse, både politiskt och opinionsmässigt. Den nationalsocialism som fortsätter med drömbyggen ska med självklarhet bekämpas. Svenskarnas Parti vill, med ord från deras egen partiprogram, skapa ett Sverige där
"Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare."
Partier som bygger sin verksamhet på etnicitet och genetik har vi sett nog av. Naturligtvis. Märkligt att det ens ska behöva sägas. Kaoset vid motdemonstrationerna avspeglar på "bästa" tänkbara sätt vad som sker när detta slags parti argumenterar i det fria. När de dessutom väljer att göra det i Malmö anar man minst en hund begraven. Bengt skriver också om det inträffade idag. Och i en annan liten text här. En tämligen skakande text har nu publicerats av Sydsvenskan, skriven av filmregissören Lukas Moodysson. Läs hela, men smaka här lite av hans tankar:
"När människor skrek på ambulans och sjukvårdare, då var det inte en enda polis som agerade. Det var inte ens en polis som svarade. Jag försökte själv få kontakt med en polis som tillsammans med några kollegor gick iväg från platsen. Jag frågade honom: Är det en ambulans på väg? Han stirrade mig rakt i ögonen. Det var ett mycket obehagligt ögonblick. Han sade inte ett enda ord. Han gick bara vidare, bort från de skadade. Och han gick lugnt. Ingen panik. Ingen rädsla. Det var uppenbart att han och kollegorna hade läget under kontroll. En ung kvinna skrek någonting till en av de poliser som stod närmast den ene skadade mannen. Det var arga ord men inte hotfulla, någonting i stil med "är ni inte kloka, vad håller ni på med?" Vad fick kvinnan till svar av polismannen? Han slog henne i huvudet med sin sköld. Utan ett ord, utan en varning. Skölden rakt i huvudet på en obeväpnad och omaskerad kvinna. Och ändå var det inte våldet som var det värsta. Det värsta var kontaktlösheten. Tystnaden. Jag hörde inte någon av poliserna säga ett enda ord."


6 kommentarer:

Anonym sa...

Men Thomas,

Vad borde polisen ha gjort istället? Det handlade ju om en inte oansenlig mängd vänsterextremister som uppenbarligen inte är intresserade av någon dialog eller att lyssna på polisen. Det förekom ju att man slängde smällare och andra saker mot polisen och polishästarna och försökte attackera polisfordon genom att köra in flaggstänger genom fönstren. Hur bemöter man våld från sådana grupper utan att själv tvingas använda våld? Är inte problemet snarare att vänsterextremister kapar fredliga demonstrationer och eskalerar faran och våldet? Jag har själv lämnat demonstrationer p g a att sådana grupper blandat sig i mängden fredliga demonstranter och skapat hotfull stämning. Och vem är det som blåser upp SvP:s betydelse (som du mycket riktigt beskriver som en liten sekt)? Det är väl knappast polisen utan de vänsterextrema grupper vars livsluft är våldsam konfrontation med såväl högerextremister som polisen. Det är väl ingen vettig människa som tycker det är bra att polisen tvingas använda våld vid demonstrationer men med de förutsättningar de hade att jobba utefter är det kanske inte
förvånande att det händer.

/Frederick

Inre exil sa...

Frederick, jag skrev:

"Vad fanns det för skäl att blåsa upp deras betydelse så till den milda grad?" - det retoriska frågan ställer jag förstås till motdemonstranterna.

Och jag skrev:

"Vad chockridningen skulle tjäna för syfte är oklart. Vad den överkörde demonstranten skulle visa är lika oklart."

Det kan jag egentligen bara upprepa: polisens agerande vet jag ingenting om, eftersom jag inte var där, men de två exempel jag anger har jag sett på ett antal olika filmupptagningar och jag ställer mig fortfarande mycket frågande till dem. Det tycks ju polisen själva ha gjort in sin summering av dagen, eftersom de såg sin insats som misslyckad.

Du får nog läsa min texter lite noggrannare Frederick. Du vet ju att jag inte för en sekund skulle dela stenkastarvänsterns uppfattning och du vet också att jag tvärtom efterlyst resolut ingripande från polisens sida i Malmö (där de ofta visat sig helt kallsinniga till att bistå offren för denna vänster, senast manifesterat vid Rönnqvists galleri då de på hans begäran om skydd svarade "det får du klara själv")

Frederick sa...

"Du får nog läsa min texter lite noggrannare Frederick. Du vet ju att jag inte för en sekund skulle dela stenkastarvänsterns uppfattning och du vet också att jag tvärtom efterlyst resolut ingripande från polisens sida i Malmö "

Det handlar inte om att läsa själva texten noggrannare, Thomas. Det har jag gjort men jag missförstod tydligen ändå vad/vem du syftade på när du ställde dina retoriska frågor (?). Jag tyckte inte deras tolkning var(själv)klar.

Jag reagerade på din text just p g a att jag vet att du konsekvent brukar ta avstånd från stenkastarvänstern. Din kritik mot polisen är ju rätt uppenbar i texten och jag tyckte därför att det var viktigt att påpeka att våldsvänstern inte heller går utan ansvar.

Anonym sa...

Den som motdemonstrerar och tillåter maskerade i sina led ger våldet tyngd.
Det är detta polismannen Moodysson indignerat beskriver känner.
Vänstern i vårt land använder rättsordningens långa arm som en spottkopp.
En klart schizofren historia ity just vänstern stiftar våra lagar.
HUBERT

Inre exil sa...

Hubert, tänk om det vore så enkelt: man kan ju istället - eller därtill - säga att Svenskarnas parti med sin blotta närvaro provocerar till våld. Läs deras partiprogram, studera Nationalsocialistisk Front och se vem som ledde den naziorganisationen och vem som leder SP idag. Rättsordningens långa arm borde inte ha givit dem tillstånd. Det blir jag mer och mer övertygad om, de är en skam för vårt land och för alla människor som tror eller vet sig ha lärt något om vad som hände i nationalsocialismens Tyskland.

Inre exil sa...

Jag har just avvisat en anonym kommentar som uppmanade mig "väx upp" och påstod att jag kallat motdemonstrationen för "fredlig". Detta är en typ av osakliga kommentar som när de är anonyma alltid avvisas. Tack för kaffet.