onsdag 20 augusti 2014

Fredrik Reinfeldts flyktingtal och förmågan att ljuga och att använda fakta selektivt

"What is really important in the world of doublespeak is the ability to lie, whether knowingly or unconsciously, and to get away with it; and the ability to use lies and choose and shape facts selectively, blocking out those that don’t fit an agenda or program." Edward S. Herman: Beyond Hypocrisy: decoding the news in an age of propaganda (1992)

Vem i politikens värld ljuger för oss just nu? En sådan fråga kan besvaras först när man genomskådat den politiska klassens metod och strategi. Vi står inför ett riksdagsval. Förutsättningarna blev en smula förändrade då statsministern höll sitt tal om den radikalt ökade flyktinginvandringen och dess kostnader. Ska vi därmed betrakta hans tal som sanningsenligt? Ska vi tro att just det förmedlade en sann bild medan de bilder som tidigare tecknats var lögnaktiga? Det vore att göra det vulgärt enkelt för sig.

Bryggan vid Åhus strand. Foto: AN
I själva verket ingår statsministerns tal i en noga kalkylerad verksamhetsplan inför valdagen. Han själv och hans parti - och kanske också hans allierade i regeringen - utgår ifrån att ett sådant tal ska vädja till svenskens känsla för rättfärdighet och därmed kullkasta varje plan som Sverigedemokraterna har. De ser ju hur opinionssiffrorna sett ut det senaste året!

Men jag tror de misstar sig grovt. Talet kommer istället att fungera som bästa tänkbara ammunition för SD. Verkligheten kan vi inte ljuga bort. Vi vet alla vad som sker med Sverige. Är vi okunniga så är det bara att läsa sig klokare. Uppgifterna är offentliga.

Om man är osäker på hur man söker dem så kan man börja med att läsa Migrationsverkets hemsida. Där redovisas allt. Till och med de profitörer som sökt och beviljats driva flyktingboenden finns förtecknade där! I den senaste listan för område Syd hittade jag förstås ett företag som med illa maskerat namn visade sig vara hotellet Åhus strand.

Nå, lögn och sanning alltså, man får söka sig fram. Viktigast av allt är att man inte glömmer bort att maktens män och kvinnor antingen ljuger, förtiger delar av sanningen eller bygger sina tal och uttalanden på ett urval av fakta som gagnar den egna saken.

***

Och så ett litet ps om lögner: I Affärsvärlden skriver Erik Hörstadius om saken:
"Vid bättre middagar får man inte prata pengar. Men inom exempelvis klimatpolitiken och vården är det legitimt, trots etiska komplikationer, och trots att människoliv ligger i potten. Penga­prat borde vara legitimt också i invandringspolitiken. För vad är den solidaritet värd, som bygger på folkfördumning och ljug?"
Vill du ha ovanligt bra belysning av den fördumnings- och lögnfabrik som nu arbetar för full maskin ska du läsa hela hans artikel!

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En tilläggshypotes kan ju vara att Alliansen (möjligen i samförstånd med socialdemokraterna) vill ha ett 'reformstopp' som i praktiken innebär att man fortsätter föra över resurser till den redan välbeställda - men nu skyller detta på dyrare flyktingmottagande. Ett sätt att försöka dölja Alliansens utmanande sätt att ta från de fattiga och ge till de rika alltså. Problemen med flyktingmottagande i stor skala är nog mindre en resursfråga i form av pengar, utan vad som händer om väldigt många människor kommer in väldigt fort, bland annat till små samhällen på landsbygden. Hur det än är med det, sd lär tjäna några procent till på det hela.

Anonym sa...

Bra skrivet Thomas!
Frågar man en någorlunda hederlig nationalekonom tror jag inte det ekonomiska med migrationen är oväsentlig ity fler kostnader väntar.
Därtill kulturskillnader och var lojaliteten återfinnes när bidragsströmmarna en gång sinar.
Måhända FR siktar på nyval, han biter samtidigt huvudet av skam genom sin retoriska 180-gradare.
En strateg av rang, riddaren av den borgliga skepnaden, i en rustning ekande en odemokratisk klang.
HUBERT