onsdag 4 september 2013

Angreppsförsök på Lars Vilks

Lars Vilks föreläser i Köpenhamn. Foto: Thomas Nydahl
I korta och luddiga presstexter från Malmö framgår det att en man förmodligen försökte angripa Lars Vilks på Gamla Väster idag. Vad som exakt hänt vet jag inte, men jag försöker få reda på det. Och återkommer förstås när jag vet mer. Kvällsposten skriver:
"Lars Vilks kom under eftermiddagen till Galleri Rönnqvist i Malmö där han har haft en utställning under sommaren. Under tiden som konstnären vistades inne på galleriet kom en äldre man gående förbi som de bevakande poliserna uppmärksammade. Enligt ett vittne på platsen bar mannen på en väska som han böjade sig ner för att öppna utanför galleriet. Han ska också ha uttalat någon form av hotfullheter riktade till Lars Vilks. Ett annat vittne, som såg händelsen från sin balkong, berättar att poliserna då drog sina handeldvapen, övermannade mannen och tryckte ner honom mot marken."
Snaphanen förmedlar detta vittnesmål (ber er ha överseende med hur det skrivits och stavats, förmodligen i all hast på ett debattforum):
"Jag såg hela händelsen, Han gick runt med sin röda lilla portfölj och sa ett par ord till Vilks och sen utbrast paniken när nån dam skrek att han hade en bomb. Ett par civil snutar med dragna vapen springer då fram till snubben och trycker ner han på marken medans 3 andra civilare springer in på galleriet och drar ut Vilks och sätter han i en civilbil och blåser iväg i 190. Personen som blev gripen såg ut att vara 50+ och han blödde över hela ansiktet. En annan person sa att dom va två stycken nyss så jag kanske har missat honom….han såg ut som en sliten halvalkholiserad liten haschtomte."
Aftonbladet har uppdaterat sin information:
"Enligt uppgifter från platsen har en man ha stått utanför galleriet. Han höll en röd väska i handen – och sa att han ville visa sin konst. De som tar hand om Lars Vilks sa att han får visa väskan utanför. Då öppnade han väskan och i väskan låg det någon form av skjutvapen. Det ser ut som en gammal k-pist, säger galleristen Henrik Rönnquist. Vilks livvakter drog då vapen och tvingade ner mannen på gatan. Nu har ett stort område spärrats av runt galleriet. Den röda väskan ligger kvar på ett bord utanför galleriet – enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att den kan innehålla en bomb."