torsdag 16 juni 2011

Åke Smedberg får årets Fridegård-pris.

I november 2009 gjorde jag min sista utlandsresa och mitt sista deltagande på ett litterärt evenemang.

Jag hade turen att få avsluta det offentliga livet med en inbjudan till Bokkalaset i Ekenäs, Västra Nyland i Finland. Jag har skrivit om det flera gånger tidigare, men vill återkomma till ämnet idag. För mindre än en kvart sedan såg jag nyheten att min svenska medresenär författaren Åke Smedberg (bilden) fått årets Fridegård-pris. Det delas ut av Uppsala kommun och ger 100.000:- till mottagaren. I prismotiveringen heter det att han får priset för sina ”dova men samtidigt inkännande, engagerande och väl formulerade skildringar av medmänniskors livsöden”

I den fina trähusstaden flanerade
vi mellan våra framträdanden.

Han och jag medverkade vid olika programpunkter i Ekenäs, på bilden överst ses Åke läsa inför en trevlig åhörarskara i det minsta köpcenter jag sett i mitt liv. På den öppna platsen melllan caféer, bokhandeln och andra små butiker hade man dukat upp med bord och stolar och dagslånga läsningar och samtal. Åke läste sedan också på den avslutande litterära supén i Snåresalen, där vi bjöds god mat, spännande samtal och litterära och andra fyndigheter från scenen.

Jag ska inte försöka hitta något att matcha prismotiveringen med, eftersom jag tycker den träffar mitt i prick.

Åke och jag var enda gästerna på hotellet, så vi fick långa och lågmälda frukoststunder med samtal och umgänge. Det var några lyckliga dagar som jag gärna ser tillbaka på. Dessutom gav de mig några riktiga vänner som jag har tät kontakt med.

1 kommentar:

Ulrika sa...

Det gläder mig att Åke S. får detta pris! Har tyckt om hans texter - just för det dova, det mörka. Så fint du minns Ekenäs, "världens minsta köpcentrum" - det är väl något att stoltsera med!