lördag 19 mars 2011

Krigsförklaringar, enfald.

Aulan, Benghazis universitet.
Mannen i kostym hetsade ungdomarna.
Foto: Thomas Nydahl.


Jag kommer hem efter en dag i vindpinade landskap. Jag hör på nyheterna att "ännu ett krig har börjat". Enfalden talar. Kriget började väl inte med att Frankrikes stridsflygplan blev de första i Libyens luftrum? De mer eller mindre folkliga revolterna i arabvärlden fick helt olika förlopp. I Egypten ledde de till att man där idag haft folkomröstning om en ny grundlag. I Libyen ledde de till diktatorns vredgade motdrag. Vilka krafter som spelar bakom revoltens synliga sida vet vi inte. Det är mycket möjligt att starka islamistiska krafter finns i Benghazi och landets östra del. Men kriget började i samma ögonblick som Kaddafitrogna styrkor öppnade eld, från marken och luften. Att säga att kriget började idag är att medvetet blunda för allt det som skett hittills och i god europeisk tradition fortsätta att tala om "koloniala arv", som om arabvärlden inte haft lång tid på sig att bygga nya samhällen på de gigantiska oljerikedomarna. När jag ser de upphetsade skarorna skrika sig hesa framför Kaddafi minns jag hur det var att stå mitt inne i en sådan massa. Det gjorde jag i aulan på Benghazis universitet i april 1983. Vi är några stycken som kan vittna om det. Fråga Per Gahrton, han var med. Stämningen var kuslig, fanatisk och våldsam. Det är den sortens massa som Kaddafi eldat upp den gångna veckan. Idag kan förhoppningsvis detta krig gå i en annan riktning.

PS: När jag läser Anders Björnssons artikel är det så att jag rodnar. Den sortens resonemang tjänar ofta som en ursäkt för en förväxling av förtryckare och förtryckta. Vi har sett det alltsedan Balkankrigen på 1990-talet.

4 kommentarer:

Frederick sa...

Thomas,

Är det här samme Björnsson som är ordförande för Sveriges Humanistiska Förbund och har skrivit tankeböckerna "Mosaiker"?

Stämmer det åker den enda bok jag har av honom ur hyllan. Vilket pseudointellektuellt dravel! Det är upprörande att läsa. Förbannad är ett understatement.

Inre exil sa...

Ja, just densamme.

Martin sa...

Finns inget som tyder på att rebellerna blir bättre än Ghadaffi. Verkar mest handla om vilka klaner som skall få möjlighet att suga ut lybiens oljerikedomar.
Och när man väljer att stödja den svaga sidan, förlänger man inte bara kriget då?

Anonym sa...

Nu har EU med USA fått på halsen Libyanistan!

Frågan är hur kommer det sig att Arabförbundet inte genomfört militäraktionen?
Press TV njuter med rubriker ”Spain, Norway, Denmark join war party”, WAR PARTY…
Kommentarer till artikeln visar stämningarna mot EU/USA;
”DEEN
IRAN ITS WILL BE NEXT TO YOUR DOOR.ALLAH HELP ARAB and MUSLIMS COUNTRIES.arab and muslims leaders show your solidarity and save your citizens from evils(usa and westerns)
Ali
No suprise, here. It’s always been a racist imperialists against the rest of the world. The issues in Libya are for the Libyans to decide and now that we see these imperialists bombing the nation, it makes one wonder what’s really going on in Libya and if we’ve been given the correct information. America and its imperiallist allies must be resisted.
DEN
CHRISTIAN KILLING MUSLIMS IN WORLD WIDE(THIS USA AND WESTERNS ALL ARE CHRISTIAN)OUR MUSLIMS LEADERS ARE SLEEPINGAND THE NEED TO SAVE THERE BANK BALANCE IN USA AND WESTERNS BANK.MUSLIMS LEADERS ALLAH WILL PUNISH YOU ALL ARE.” och så vidare och vidare….