måndag 7 mars 2011

Avkoda regionspärr i dvd-spelare.

Nu skriver jag något ytterst ovanligt. Skälet till att jag gör det, är att jag idag fått lära mig att det är de stora amerikanska filmbolagen som tvingat tillverkarna av DVD-spelare att regionspärra dem. Regionkod 2 gäller för Europa, vilket gör att varken amerikanska, kanadensiska eller de flesta asiatiska filmer går att se i en DVD-spelare köpt i Sverige.

Min DVD-spelare är viktig. I den ser jag mycket film, också konsertfilmer. När den havererade för några veckor sedan köpte jag en ny, billig för bara dryga 400:-. Den gick inte att avkoda.

I fredags köpte jag en lite dyrare Samsung-spelare (c550). Jag hittade en metod på nätet, men den krävde en fjärrkontroll med siffror, vilket jag inte hade. En alternativ hackningsmetod gick ut på att man använder en serie knapptryckningar för att avkoda den.

Metoden är följande:

Sätt på DVD-spelaren utan skiva i.
Vänta tills texten "No disc" kommer upp.
Tryck på knappen Repeat (tredje uppifrån på vänster sida av fjärrkontrollen).
Tryck sedan in följande sekvens på fjärrkontrollen, om din spelare tillhör region 2: FF, FR, FF, Up, Down. På ren svenska betyder det att man en gång helt lätt ska trycka på följande knappar:

1/ snabbspolning framåt
2/ snabbspolning bakåt
3/ snabbspolning framåt
4/ uppknapp och
5/ nedknapp

Om du gjort detta korrekt kommer siffran 0 upp i tv-rutan. Stäng av apparaten och sätt igång den igen.

Du har härmed en regionfri DVD-spelare som ingen miljonär i världen kan hindra dig att ha. Gör det med gott humör och tänk på att det är storindustrin och ingen annan som vill hindra dig att se vilka filmer du vill (jag syftar nu på legalt inhandlade eller hyrda filmer, ingenting annat.)

Lycka till!

(Observera att den metod jag här rekommenderar endast gäller denna typ av spelare. Om du följer länken kan du däremot hitta sidor där man diskuterar hackning av de flesta fabriksmärken).