lördag 30 maj 2015

Vardag eller helgdag - skillnaden som knappt märks

Foto: Astrid Nydahl
Helgen har blivit viktigare för varje år. Nu kunde man tycka att pensionslivet skulle göra det omöjligt att skilja en tisdag från en lördag eller söndag, men så är det verkligen inte alls.

Nu är det lördag.

Just denna lördag ägnar jag dagen åt att träffa min äldsta son och hans dotter, som är mitt äldsta barnbarn.

När kvällen kommer sitter vi ner med några vänner och äter en god fiskmiddag med vitt vin.

Så enkelt och ändå så svårt.

Att hålla helg har nästan blivit en omöjlighet i vår del av världen. Det ska ju konsumeras dygnet runt. Butikerna - och därmed kommersen - ska vara igång varje dag. Ingen gör längre någon skillnad på vardag och helgdag. Det är nästan ett mirakel att butikerna stänger tidigare på julafton. Det kommer säker att försvinna det med. Kom och köp konserverad gröt!

Jag har haft en ovanligt bra vecka. Den gav mig till och med ett arbetsstipendium för det kommande året. Lugn och ro i arbetet med nya boken. Bort med oron för räkningarna. Bättre veckor kan man inte få.

Så jag önskar er alla en god helg! Och rekommenderar er att som helgläsning först gå till Ola Klippviks blogg som nu uppdaterats med en mycket fin text, och sedan ägna en stund åt denna fantastiska sida, om 10 författare som vi inte visste skrev på polska. En av dem ser du på bilden, han heter Yitskhok Leybush Peretz och föddes 1852, allmänt betraktad som jiddisch-författare men publicerade 1874 dikter på polska:


5 kommentarer:

Håkan Bergman sa...

Grattis till ditt arbetsstipendium, Thomas. Och jag passar på att önska er en njutbar helg.
Allt gott, Håkan

Leonardo sa...

Grattis! Önskar även dig och familjen en trivsam helg!

Inre exil sa...

Tack Håkan, tack Leonardo!

elina sa...

Grattis från mig också!

Men, om du vore en ensam mor med 3 barn och 2 fosterbarn (min dotter) vore du glad över affärer öppna på helgen. Och helg idag för dem som arbetar heltid och har barn är tvätt, städning, handla, läsa läxor, fixa allt annat som sker.
Det var nog bättre under min tid som hemmafru? Fast ekonomin var smal förstås. Det fanns aldrig orden "jag har inte tid nu...". Tid är en lyxvara idag.

Inre exil sa...

Tack Elina.