lördag 16 maj 2015

Dialogpolis mot organiserad brottslighet, ett missförstånd eller ett försök dölja en skandal

Foto: Astrid Nydahl
Läs nu först detta citat. Här finns kärnan till den nya polisorganisation som träder i kraft nästa årsskifte. I min hemstad ska man nu satsa på "att lyssna".
"– Jag tror att vi kommer att prata om problem i folks vardag eller upplevd otrygghet som vi inte ser, säger Bengt-Arne Schuster, polisinspektör."
Två saker ska man lägga märke till:

1/ Människor har problem i sin vardag.
2/ Det finns en upplevd otrygghet (alltså inte att förväxla med en verklig).

Kristianstad ska från och med måndag 18 maj satsa på lyssnande poliser. Lokaltidningen skriver:
"Ur samtalen och en enkel enkät som medborgarna erbjuds att fylla i ska problembilder och förslag på vad polisen ska jobba med vaskas fram."
Det är alldeles uppenbart att den polisiära organisationen nu ska arbeta utifrån "förslag" och "problembilder". Det mesta verkar inte vara verkligt, om ordvitsen tillåts. Det mesta är "upplevt" eller blott "bilder" av problem, sociala och andra. De flesta människor vet hur verkligheten ser ut. Också här i bygden vet vi att rånen, misshandelsfallen, inbrotten, narkotikaförsäljningen, vapenbrotten alla ökar. Den senaste tiden har vi dessutom fått erfara ovanligt många bostadsinbrott. Vi vet att den ständigt större populationen från Rumänien inte enbart har blivit ett vardagsproblem med tiggeri, utan också en ökad brottslighet som har med både inbrotten och butikssnatterierna att göra. Inte minst i vår stad vet många äldre människor vilka risker det finns med att öppna dörren för främlingar. Allt för många har redan fått "hembesök" av förslagna, organiserade brottslingar, de har misshandlats, förnedrats och bestulits i sina egna hem. Räcker inte detta för att polisen ska ha listorna överfulla med "förslag" redan? Vad behöver myndigheten mer än larmen och anmälningarna? I mina ögon ser detta ut som ett mycket tidstypiskt sätt att kanalisera människors oro. Får du tala med en levande polis på torget kanske din "upplevda" otrygghet minskar. Eller? I artikeln heter det:
"Polisens mål är att komma närmare medborgarna."
Gå tio-femton år bakåt i tiden. Då hade också vår kommun polisstationer i de mindre samhällena i kommunen. De är stängda och skrotade sedan länge. Det är fakta. Det som rapporteras av en lydig press nu är ingenting annat än vackra och tomma ord. De stora sociala problem vi brottas med idag lär knappast gå att bekämpa med blanketter, opinionsundersökningar och en ny dialogsatsning. Det är inte bara pinsamt att läsa om hur makten försöker trolla bort verkligheten, det är också rejält upprörande.


4 kommentarer:

Karin sa...

Ja Thomas - att polisorganisationen skulle förstöras och användas till oväsentligheter, det framgick ju tydligt när organisationen fick den chef den fick.

Frågan är vad ska vi medborgare göra? Mer än att i förtvivlan vända bort vår blick.
Jag har varken barn eller barnbarn - men du har.
Hade jag haft det är det väl ingen tvekan att rådet varit - lämna Sverige. Hela Europa går mot katastrof, men i Sverige lär det gå så fort att inte ens du och jag hinner dö innan moraset är ett faktum.

Anonym sa...

- Avdela resurser för att följa upp det s k "näthatet" var ett av de första beslut den genomkorrupte vasallen, Rp-GD:n Elia(s)on basunerade ut. Skall han be medborgarna om 'bloggtips', eller kompisen Löfven att inkludera det i "samordnaren" Mona Sahlins uppdrag?

F.d.rödgrön! sa...

Floskler och nyspråk i kombination med en osannolik naivitet, som tangerar cynism!
Jag börjar känna mig allvarligt oroad inför framtiden. Vi befinner oss ju redan mitt i haveriet! Jag har två barn i tioårsåldern och jag kan för mitt liv inte förstå varför deras barn- och ungdom ska försiggå i ett havererat välfärdssamhälle som våra föräldragenerationer byggt upp. Plötsligt tiggare i varje gathörn, ghetton fyllda med skräp,avföring, tält och husvagnar - och vi låter det fortgå!? Av humanitära skäl? Snacka om kontraproduktiv destruktivitet! Politikerna i alla partier utom ett är ENDAST värda förakt!

Leonardo sa...

Med en rikspolischef som heter Dan Eliasson kan man befara det värsta. Man ges intrycket av att den svenska polisen håller på att politiseras. Något plus för brottsbekämpningen kommer detta knappast att innebära.