lördag 9 maj 2015

Jacob Collins i New York

Jacob Collins: Pomegranates, 2015, Oil on canvas, 18 x 24 inches


Jag började bekanta mig med Jacob Collins konstnärskap för sex-sju år sedan. När jag 2009 skulle ge ut Alla de andra som också skrev på Tusculum förlag, frågade jag dem om jag kunde vända mig till Collins för att få ett riktigt bra omslag. Det fick jag. Och med Collins och hans agent fick vi till överkomligt pris den fantastiska akvarellen som blev det slutliga omslaget.

Hans målning föreställer en anslagstavla av just den sorten jag själv är så förtjust i. I mitt arbetsrum har två av väggarna i sin helhet blivit sådana. Det var som om Collins akvarell bjöd in läsaren. En form av trivsel - eller kanske gemenskap - etablerades av hans motiv och kolorit.

Akvarellen heter Kant and Descartes.

Strax före valborg i år fick jag ett vackert kuvert från Adelson Galleries i New York med en inbjudan till vernissagen av Collins nya utställning.

Målningen överst är en av en handfull nya som finns på inbjudningskortet. Vernissagen skulle äga rum på eftermiddagen den 28 april. Hade jag haft pengar hade jag nog försökt hitta en resa dit. Jag som aldrig satt min fot i Amerika skulle få en första ursäkt. Sanningen att säga har jag inte ens pengar som räckt för att ta tåget till Kastrup. Så nu njuter jag av att se hans målningar på nätet. Här finns galleriets sida om utställningen, och här är Collins egen hemsida.2 kommentarer:

Christer sa...

Vore trevligt att se sådana målningar på svenska konsthallar istället för de vrakdelar och sopor som idag visas. Dessa ord ska tolkas bokstavligen.
Se t ex Vivienne Westwood, Jurgen Lehl och Carouschka.

Maison Rouquette sa...

Fantastiska målningar, i ljus- och färgbehandling. Roligt att se målningar som i sig själva bevisar konstnärens hantverkskunnande.