fredag 20 mars 2015

Småländska vandringar med Anders Johansson

Den här bloggens läsare stöter då och då på poeten och fotografen Anders Johanssons arbete. Vill du se allt som skrivits om eller av honom så kan du söka på hans namn. Det finns mycket att utforska.
Denna vår är Anders Johansson aktuell med två nya böcker. Den ena är en riktig praktbok, tegelstenstjock, rikt fotoillustrerad som sig bör och med fantastiska texter om djur, natur - och människor. Den heter I hjärtat av Småland och har just kommit från trycket. Omslagsbilden ser du ovan, den där lantligt bekanta dörren till en plats vi människor inte kan leva utan.
Det som gör Johanssons böcker så unika är blandningen av ensamvandringar i naturen - skogen för det mesta - och samtal, möten och skildringar i människornas land. Han är en god lyssnare, man märker i hans texter där samtalen finns med, att han fångar nyanserna hos de människor som berättar för honom. Genom rösterna mejslar han fram också bilder av nuet och historien. Det finns en småländsk - en svensk - historia som är levande och med poetiskt sinnade människor som Johansson kan vi fortfarande få tillgång till den.
Fåglarna intar en särskild plats i Anders Johanssons böcker. De är verkliga personligheter i hans bildvärld.

Liksom fåglarna har fjärilarna denna plats i böckerna. I den nya Smålandsboken finns det en fin liten anekdot om hur Johansson ligger ner mot ett dike för att plåta en fjäril när en man stiger ur en husbil och ställer en fråga... Johansson svarar bryskt att han vill vara ifred. Men ångrar förstås tonen mot mannen som kanske bara skulle fråga om vägen. Men det är nu en gång så med de verkligt passionerade naturskildrarna i svensk litteratur, att de måste få vara ifred för att deras arbeten ska bli bra och läsvärda. Dessa två nya böcker av Anders Johansson skvallrar om många dagar och många timmar just med den frihet som ensamheten ger. Han är i äkta dialog med djuren och naturen. Och det är en fröjd att läsa hans böcker.

***

Samtliga här visade bilder är tagna av Anders Johansson. Den översta är omslagsbild på boken Längs Alsterån till Blomstermåla. Övriga är hämtade ur I hjärtat av Småland.


Inga kommentarer: