torsdag 19 mars 2015

Lars Vilks resonerar utifrån en islamists tankefrukter

På Lars Vilks Malmöutställning 12 juli 2013. Foto: Astrid Nydahl
I Lars Vilks blogg hittar man mycket ofta pärlor som har med yttrande- och tryckfrihet i relation till islamism att göra. I den senaste finns bland annat denna:
"Javäl, några stora nyheter kan inte erbjudas i konstprojektets debattavdelning. Men några djupsinnigheter förtjänar att nämnas. Rauf Ahmadi, ordförande för islamiska kulturföreningen presterar denna mening: 'Yttrandefriheten ska finnas, och den är viktig, men det ska inte leda till att folk dödas. Människolivet är viktigt, och den här föreläsningen utsätter människor för stor fara'. Yttrandefriheten är alltså viktig men den bör regleras av dem som hotar med våld och död. Yttrandefriheten bör alltså böja sig för möjligt våld, viktigare än så är den inte. Så kan man ju också tycka. Han följer upp med ännu en filosofisk fundering: 'Det är viktigt med yttrandefrihet, men ditt liv och mitt liv sätts i fara, och vad har vi för nytta av det?' Han antyder att det skulle kunna gå för sig att inte vika sig för våldet men under förutsättningen att det skall vara någon nytta inblandad. Här kan man tillägga att politisk kritik brukar anses vara till nytta för samhällsutvecklingen men det är möjligt att Ahmadi menar att nytta innebär att man följer hans uppfattningar."
Det Vilks sätter fingret på här är ingenting annat än den döende demokratins relativism. I nedrustningsarbetet får västerlänningen här god hjälp av hitresta islamister. Håll med om att de har de bästa - relativt sett bästa - argumenten för att en gång för alla göra slut på tanke-, yttrande- och tryckfrihet. Efter onsdagens islamistiska attack mot en grupp turister på besök i Tunis kan vi väl bara konstatera att dessa människors ondska numera gör sig påmind mest varje dag. Det är förfärligt att så sker. Kanske kan det ändå höja medvetandegraden en smula hos de sovande européer som fortfarande tror att man kan tala dem till rätta, på psykologmottagningen, i dialoggruppen eller med kärleksparader.