onsdag 18 maj 2011

Våldtäkterna.

FN har gjort en beräkning som visar att cirka tusen kvinnor våldtas varje dag i Kongo. Endast undantagsvis beskrivs dessa kvinnor som individer med namn och sammanhang. De blir bokstavligt talat en svart massa som vi varken kan se eller höra. I Libyen sägs soldaterna få fri tillgång till Viagra för att massvåldtäkterna ska bli en effektiv del av krigföringen.

Nå, det är en helt annan våldtäkt vi möter på tidningssidorna, i radio och tv. Den har både namn och sammanhang. Det som skiljer den från andra våldtäkter är väl att förövaren greps och ställs inför rätta. Hans fall är redan stort. Från en sådan höjd kan man aldrig falla mjukt. Nu har hans namn fått ett symbolvärde i en på konspirationsteorier byggd strid mellan Frankrike och USA.

Män som han är säkert vana att få vad de pekar på. Och om så inte är fallet tar de för sig.

Läs mer i Daily Mail. Och i den här artikeln får man lite bakgrundsfakta. Och här en dansk röst kring det inträffade.

Foto: U.W.

7 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Jag tycker dock affären du nämner tar lite skrämmande uttryck. Det är inte vâldtäkt, men vâldtäktsförsök han stâr anklagad för - och än sâ länge misstänkt, inte dömd. Le figaros hemsida ägnar idag 13 av 17 första sidor nyheter ât detta, och, ja, symbolvärde. Men en verklig man bakom.
Och precis när presidentvalskampanjen drar igâng kommer detta mycket passande för högern.
Med detta menas inte att han inte skall dömas OM han är skyldig. OM han är det och OM alla uppenbara frâgetecken slätas ut.

Karin S sa...

Amerikanerna var väl inte helt nöjda med hur Frankrike hanterade Polanski.

Själv tycker jag, likt fransoserna, att det är onödigt att visa bilder på DSK som är uppenbart förödmjukande, där skiljer sig tydligen fransk och amerikansk praxis.

Men i övrigt, och oberoende av DSK (som jag personligen TROR är så skyldig man kan bli, och till mer därtill, men det hör inte hit) så måste ju den här sortens beteende vara straffbart. Män(niskor) som utnyttjar sitt överläge och sin makt ska inte komma undan med det.

Fransyskan H sa...

Vi är helt överens - och även jag tenderar att tro som du - men fram tills rättegâng är det obehagligt att se liknande hysteri. Samt att sjuttiofyra âr för -försök (mellan -täkt och -försök ligger en hel värld och ingen vet hur -försöket slutade, om försök fanns; om det gick upp för människan i frâga att han var helt fel ute och självmant vände väg, hur skall man dâ se pâ saken?) tycks mig nâgot mycket.

JCB sa...

Om man istället vill fokusera på kvinnorna i Kongo, och deras situation som är fruktansvärd, så kan man stödja MSF/Läkare utan gränser. De jobbar med detta, medan resten av världen ser åt ett annat håll. (Ursäkta propagandan, men jag tycker att det här är extremt angeläget.)

Anonym sa...

Han står åtalad för våldtäktsförsök av en enda anledning, och det är att amerikanarna inte definierar oralsex under tvång som våldtäkt. I Sverige gör vi dock det, så här hade han stått åtalad för våldtäkt. Att försöka få det här till en konspirationsteori, det kan nog bara vänstermänniskor. Samma människor som normalt vurmar om kvinnors rättighet över allt annat.

Magnus sa...

Bilderna på Strauss-Kahhn och det mediadrev som just nu spolar fram ger en aning om på vilket vis Roman Polanski kunde ha behandlats om han utlämnats till USA. Många amerikanska domare agerar populistiskt för att säkra sina omval - till skillnad från i de flesta andra länder väljs ju domare i USA i politiska personval - och media är också intresserade av att hänga ut en fransman, det finns ett ingroptt förakt mot fransoser över there.

Jag försvarar inte det DSK eventuellt gjort sig skyldig till men behandlingen av honom, och det mediala drevet, stinker.

Inre exil sa...

Tack till er alla/ Thomas