måndag 2 maj 2011

Gamla och nya nyheter.

"Många av dem som bin Ladin rekryterade visade sig vara lika hängivna muslimer som han själv och tappra krigare." John K. Cooly: Oheliga krig.

Det första som möter mig denna måndag är nyheten att bin Ladin har dödats. Bryr jag mig? Ja, det är klart att jag gör. Men det är naturligtvis så att den extrema islamismen inte är beroende av en enda persons handlingar och planer. Det ekonomiska stödet till nätverket är säkrat och dess verksamhet kommer att fortsätta med samma metoder och samma mål. Islamismen är inte begränsad till en enda person och en enda organisation.

De arabiska upproren visar också att hänvisningarna till Allah - Allahu Akbar - fått sitt totala genomslag. "Friheten" är en abstrakt storhet som saknar betydelse, vilket det libyska kriget illustrerar bara alltför väl. Om det blir Allah eller "friheten" som segrar där och i Syrien lär vi inte få se på länge. Att bin Ladin är död har liten eller ingen betydelse i det sammanhanget. Möjligen kan hans död trigga en och annan anhängare att utlösa sina bombbälten i förtid.

Talibanrörelsen och andra organisationer har livskraft nog att fortsätta sin marsch bakåt mot medeltiden. Många människor kommer att dö i Asien, USA och i Europa. Den senaste självmordsbombaren som talibanerna utrustat blev nyhetsstoff den gångna helgen. Han var tolv år ung.

Nog blir man fundersam när man läser att USA redan gjort sig av med bin Ladins kropp, genom att behandla kroppen "enligt muslimsk sed" och sedan dumpa honom i havet. I havet! Vad är det som måste döljas?

Uppdatering: under eftermiddagen strömmar det in nya uppgifter som måste tas på stort allvar. I en tv-sändning (BBC World) från Washington spekulerades det i att bilder från räden, innefattande bilder på den dödade bin Laden, kommer att publiceras. Låt oss vänta och se vad det materialet visar. Noterar för övrigt också att Hamas-ledningen från Gaza skarpt fördömer mordet. Det är ett uttalande som skänker särskild "glans" åt detta islamismens terrorstyre.

*

Helgen har varit en tid av vila och eftertanke. Havsluft hela tiden. Stillasittande vid ett kallt och blåsigt hål i Blekinge. Dagen är ny men jag känner igen den.

Foto: A Nydahl, de medeltida stenkajerna i Hällevik, Blekinge 1 maj.

1 kommentar:

Frederick sa...

"Nog blir man fundersam när man läser att USA redan gjort sig av med bin Ladins kropp, genom att behandla kroppen "enligt muslimsk sed" och sedan dumpa honom i havet. I havet! Vad är det som måste döljas?"

Thomas, vad jag förstår handlar det om att man vill undvika att begrava honom på land, eftersom det då skulle kunna bli en "helgedom" för fanatikerna.