fredag 25 oktober 2013

Judehataren som visade sig vara - jude!

Då - Jobbikpolitiker och medgrundare av Ungerska gardet.
Idag går han i lära hos sin rabbin i Budapest.
Csanad Szegedi anklagade Ungerns judar för att köpa upp landet, raljerade om hur landets elit var judisk och att de smutsade ner nationella symboler. Han blev känd 2007 som en av grundarna av Ungerska gardet, vilka hade Pilkorsarna[1] som ideal. Gardet förbjöds 2009, men har flera gånger ombildats under nya namn. Szegedi var då redan medlem i Jobbik som grundats 2003. Han utmärkte sig både som talare och som ledande partimedlem och sedan 2009 satt han i EU-parlamentet.

I november 2010 intervjuades han av ungersk statstelevision, och där menade han att de skyldiga bakom landets omfattande privatiseringsprogram fanns i landets politiska elit ”som tog skydd bakom sin judiskhet.” Han menade att de köpte upp mängder med fastigheter för att israeliska medborgare skulle flytta till Ungern.
Så kom då skrällen. Det visade sig att Szegedi, ovetande eftersom han uppfostrats som kristen, själv var jude! Jobbik kastade ut honom ur partiet. Men han stannade som oberoende i EU-parlamentet. Efter långa samtal med sin mormor bestämde han sig för att bejaka sin egen judiskhet, han började gå i synagogan (där de till en början behandlade honom som pestsmittad) och nu går han i lära hos en av Budapests rabbiner. Hela historien berättades i Times of Israel[2]. Jag finner den ytterst sedelärande. Ovetande om att såväl hans mormor och mamma var judinnor – och därmed han själv jude enligt tradition – kunde han dra slutsatsen att ”judarna” orsakade Ungerns problem. När han väl blev klar över en egen identitet förändrades allt. I alla fall för honom.



[1] Pilkorsrörelsen grundades 1939 som nationalsocialistisk och antijudisk organisation. Den leddes av Ferenc Szálasi. Han utsågs den 16 oktober 1944 av tyskarna till Ungerns premiärminister. Deportationen av judar från Ungern, i synnerhet Budapest, till dödslägren i Polen, som stoppats av Miklós Horthy återupptogs efter Pilkorsrörelsens maktövertagande.
[2] Pablo Gorondi och Jewish Telegraphic Agency, Times of Israel 24/10-2013.