torsdag 17 oktober 2024

Hur massakern utförd av Hamas underminerar Fredens oas.

Genrebild
 

Låt oss börja med en faktaruta:

Neve Shalom/Wahat al-Salam ligger mitt emellan Tel Aviv och Jerusalem i Israel. Namnet betyder "fredens oas" på hebreiska respektive arabiska.
Byn grundades av den kristna munken Bruno Hussar som ville visa att judar och muslimer – eller israeler och palestinier – kunde leva tillsammans sida vid sida.

 
I dag bor knappt 400 personer i Neve Shalom/Wahat al-Salam. Byn beskrivs ofta som ett levande fredsexperiment, genom åren har personer som Tibets andlige ledare Dalai Lama och USA:s dåvarande första dam Hillary Clinton varit där och låtit sig fotograferas med lekande barn.

 

Byn är också känd för School for Peace, ett institut som grundades 1979 och samarbetar med flera universitet. School for Peace fokuserar på relationsbyggande mellan israeler och palestinier.
Byn har vänföreningar i tolv länder, bland dem Sverige”

Faktaruta av TT, publicerad så sent som 14 januari 2024.


Idag ser det inte lika idylliskt ut.

Judisk krönika nummer 3/2024, just utkommen, berättar:

”Efter den. 7 oktober hölls flera bymöten om vad som hade hänt, men palestinierna förblev tysta. Endast judarna berättade vad de tyckte och kände (…) Den palestinska galleriägaren försökte sätta samman en palestinsk-judisk utställning, så att båda sidor skulle kunna uttrycka sig, men ingen konstnär ville delta om någon från den andra sidan skulle vara med.

Vad gör man med ett projekt som bygger på dialog, när hälften av deltagarna väljer att vara tysta?

Flera medlemmar som reportern intervjuar har gett upp och köpt lägenheter på Cypern och i södra Grekland. Neve Shaloms framtid tycks osäker.”


Jag besökte 1984, tillsammans med konstnären Leif Nelson, denna bräckliga illusion till ”fredsoas”. Vid intervjun jag gjorde med en judisk företrädare för Neve Shalom satt hela tiden en palestinska manlig företrädare och tittade misstänksamt och tydligt fientligt på oss, vilket jag också förde på tal. Det avvisades som dumheter. Flera gånger sedan dess har mitt intryck bekräftats.

Notisen i Judisk Krönika vill ändå framhålla hur framgångsrikt Neve Shalom varit och hur många de blivit sedan dess.

Men jag tror nog att Hamas-massakern och tankegångarna bland palestinier – också de som är en del av Neve Shalom – visar hur djup klyftan är. Innerst inne vill de se Israel försvinna. Varför inte börja med att riva eller på annat sätt förstöra Fredens oas?

Hamas har anhängare där man minst anar det.

Inga kommentarer: