måndag 27 februari 2023

Tillfredsställelse och specialistvård... och en ukrainsk-judisk familjeberättelse

Om manlig och kvinnlig tillfredsställelse, identitet och (brist på) självkänsla handlar Nina Bouraouis nya roman. Den är varken mer eller mindre än ett mästerverk. Eftersom Elisabeth Grates Bokförlag utger alla hennes verk i svensk översättning, vågar jag säga att detta är hennes bästa roman på länge. Det senaste årtiondets böcker av henne har varit mindre inspirerande. Glädjen blir därför stor med läsningen av Tillfredsställelse. Den pågår och jag recenserar den inom kort. 

Denna måndag inleds den utredning som en specialistläkare på centralsjukhuset ska göra av min dysfagi. I drömmarnas värld hade jag förstås helst sluppit, men verklighetens realiteter ser annorlunda ut. Därför är jag tacksam att hamna i rätta händer. Vet förstås varken vad det betyder på kort eller lång sikt.

Direkt efter Nina Bouraoui går jag till Anna Grinzweig Jacobsson. Hon är fysiker, författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon är född i polska Wrocław och kom till Sverige med föräldrarna som sex-åring. Min recension av hennes Bröllopspogromen kommer så småningom.