torsdag 9 februari 2023

Putins krig. Ukrainas motstånd. Snart ett år sedan fascismen släpptes lös

Skärmdump. Foto av Lena Wilderäng. Från Cornucopia, viktigaste källan till kunskap om Putins krig mot Ukraina.
 

 Rolf Gustavsson skrev i Svenskan på onsdagen:

Putin försöker både utplåna Ukraina och förödmjuka Europa genom taktiken söndra och härska. Det var på onsdagen oklart om ett besök i Bryssel kunde bli av.

Det symboliska perspektivet lägger stark press på de högsta ledarna i EU att visa enig uppslutning bakom Ukraina. Dessutom måste de formulera ett trovärdigt svar på Ukrainas begäran om att få anslutning till Europa. En begäran som Ukraina faktiskt framfört i snart 20 års tid. 

Kriget katalyserar ett behov av en ny, kreativ diskussion om framtidens EU. För att positivt möta Ukrainas önskemål går det inte att bara köra vidare i de gamla hjulspåren. EU:s framtid är kopplad till Ukrainas.

Tro inte att Ukraina är bortglömt här. Tvärtom är det en del av mitt dagliga liv, då Ryssland och aktivismen mot Putins terrorregim finns i min familj. 

Men detta fasansfulla krig pågår alltså dygnet runt sedan snart ett år.

Under de inledande veckorna och framåt spekulerades det mycket om att Putin var sjuk, att han skulle dö, att en konspiration mot honom pågick och att han skulle störtas.

Ingenting av det har visat sig stämma. Tvärtom blir kriget grymmare för varje dag.

Vad kan EU göra? Vad kan USA göra? Vad kan varje fiende till Putins regim göra?

Jag är pessimist, men hoppas få fel. Zelensky och de brittiska värdarna i Westminster Hall övertygade mig i alla fall om att britterna står starkt enade bakom Ukraina. Det var en mycket gripande ceremoni och kanske kan den bidra till mer stöd mot den ryska fascismen.

 

Från Zelenskys besök i Westminster Hall under onsdagen