onsdag 15 februari 2023

Självmord och självmordsförsök. Ny bok av Ingrid Börge

 Ingrid Börges bok Jag ville ju bort! (Carlssons förlag) är en vackert formgiven liten bok, som till omfånget är endast cirka 40 sidor. Men det säger väldigt lite om vad det är för bok vi talar om.

Ingrid Börge är framför allt översättare av italiensk litteratur (tungviktare som Primo Levi och Marta Morazzoni). Hennes egna titlar tidigare är Den dyngpillande heligheten 2008, och En kyss under halvparasiten med mera 2015).

Stiftelsen Natur & Kulturs översättarpris fick hon 2015.

Den nya boken handlar således om ett självmordsförsök, som var både genomtänkt, välplanerat och med beslutsamhet utfört. I detalj skildrar hon vad som hände, varför det misslyckades och vad som hände sedan.

Boken borde spridas på alla sjukhus och kliniker där patienter med självmordsförsök bakom sig är inlagda. I Ingrid Börges kloka text kunde de kanske finna plats för nya, egna tankar.

Ingrid Börge var gift med författaren Göran Börge, som avled för tio år sedan. Om Görans böcker skrev jag mycket här i bloggen, men jag vill särskilt länka till denna text, skriven när jag fått budet om hans död.

Förlagets presentation:

"Jag ville ju bort är något så ovanligt som en liten skrift om ett mycket väl övertänkt självmordsförsök. Beslutet växte fram under ett flertal år, från början efter ett samtal mellan de två makarna om ett aktivt avsked till ett långt gemensamt liv men med vetskapen om att en av dem skulle gå bort inom kort i en elakartad cancer.

Ingrid hade studerat olika sätt att beröva sig livet, inhämtat beskrivningar ur skönlitteraturen från kända förebilder. Lugn och medveten skred hon till verket men trots allt misslyckades det. Efter flera år har hon nu beslutat sig för att publicera sin nakna och insiktsfulla berättelse om sitt misslyckande som förbyttes till sin motsats, men vägen tillbaka blev en lång vandring. Den gjordes också möjlig genom trogna vänners stora omsorg.

Ingrid Börge, bosatt utanför Stockholm, är författare och välrenommerad översättare av skönlitteratur främst från italienska."