onsdag 21 september 2022

Vi har ju inte ens en regering

Storforsen. Foto: Astrid Nydahl


Jag har den gångna veckan varit nere och grävt i den smuts och omoral som nu kännetecknar våra liv. Men hur ska en människa orka stå rak när allt pekar på att hon kommer att falla? Tagore menar att vi förr eller senare krossas av ”maktens hjul”, och jag tror att vi numera måste göra ett förtydligande. Maktens hjul är en samling nedbrytande effekter av fattade beslut. Besluten kommer inte bara från regering och riksdag utan också från lokala nivåer. Dessa "hjul" är också vanmaktens.

Det som bryter sönder det svenska samhället visar sig i allt fler sektorer. Språket faller ner i obegripliga fragment. Skolorna anpassas till en fördumningsstandard som myndigheter beslutar om. Biblioteken är sedan länge tillhåll för den värsta pöbeln. Antalet våldgäster som möter oss varhelst vi befinner oss, är inte bara oroväckande framtidstecken utan också, i allra högsta grad, uttryck för det som sker i nuet. 

Våldtäkterna, enskilt och i grupp, liksom personrånen och ”galleriaterrorn” i form av helt öppna stöldräder i butikerna, inslagna butiksrutor, vapenvåld och sprängladdningar, kvälls- och nattbuskörningar i stadskärnorna som maktuppvisningar från unga aggressiva män, sådant och mer därtill präglar min verklighet. Andras med. Och ändå blir människor förvånade att SD växer! Vari består förvåningen om inte i dåliga kunskaper om hur det ser ut i landet.

Ska vi låta oss krossas av vanmaktens hjul? Har vi något alls att skydda oss med? Vi har ju inte ens en regering (kanske ändå bäst så).
 
***
 
Fakta är alltid att föredra. Jag hävdar sedan länge att SD:s framgångar är ett resultat av det tillstånd riket befinner sig i. Det är fel att sprida okunskap och myter. Nya siffror bekräftar det vi redan vet. Jag hittade detta i Bulletin:
 

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet och blev Sveriges näst största parti. Än bättre gick det för partiledaren Jimmie Åkesson, som fick flest personröster av samtliga personer som kandiderade till riksdagen.

Totalt kryssade, de röstberättigade till riksdagsvalet, 803 318 gånger på valsedlarna. Åkesson fick 385 340 av dessa kryss, vilket gör att han fick närmare hälften, 47,97 procent, av samtliga kryss.

Åkesson skulle ha fått ett mandat i samtliga av Sveriges valkretsar om man endast ser till antalet kryss i varje krets. På Gotland fick Sverigedemokraterna inget av de två mandaten som valkretsen har, därför fick han inget mandat där.

Åkesson blev kryssad i mellan 33,48 procent (Jönköpings län) och 23,72 procent (Stockholms kommun) av Sverigedemokraternas röster till riksdagen. Totalt fick Sverigedemokraterna 1 330 325 röster i riksdagsvalet, Jimmie Åkesson kryssades i 28,97 procent av de rösterna.