lördag 26 februari 2022

Ukraina lördag morgon

Lördag morgon i Kiev

 Senaste nytt från Cornucopia.se

08:00 Ukrainska försvaret har nu lämnat en lägesrapport. Som alltid fokuserar man på vad motståndaren gör för att inte läcka något om egen trupp.

De ryska förlusterna är fjorton stridsflygplan, åtta helikoptrar, 102 stridsvagnar eller fler, 536 övriga pansarfordon eller fler, 15 haubitsar och minst en BUK-1 luftvärnsrobotvagn.

Utifrån tidigare siffror är detta ackumulerat sedan starten på kriget. För lite proportioner så är antalet förlorade stridsvagnar och pansarfordon ungefär lika många som svenska armén har stridsvagnar (120 stycken)och stridsfordon 90 (exakt siffra ska ofta vara sekretessbelagd, men det är över 400). Ryssland har på två dygn förlorat lika mycket pansar som hela svenska försvaret har mekförband (stridsvagnar + stridsfordon). Sverige har även pansarterrängbilar och pansarbandvagnar.

Det ukrainska försvaret uppger att Ryska federationen nu för fram sina reservenheter till gränsen mot Ukraina. Som skrevs igår uppgav USA att Ryssland än så länge satt in cirka två tredjedelar av sina offensiva förband. Ryssland använder echelonger, där förbanden i fronten hoppar om vartannat, så om man för fram nästa echelong kan det betyda att det är dags att byta trupp vid fronten och låta de hårt sargade förbanden slicka såren, medan ny trupp förs fram. Högre stridsvärde, men grön trupp de möter en nu stridserfaren ukrainsk motståndare i full stridsberedskap och med etablerade försvarspositioner. De kommer på vägen fram köra förbi dussintals med förstörda och utbrända egna fordon, vilket kommer påverka moralen. Sedan är frågan vad de sönderbultade förbanden i första echelongen tycker när de beordras fram igen till köttkvarnen.

08:09 Ukrainas försvar uppger nu uttryckligen att 3 500 ryska soldater och officerare dödats och 200 har tagits till fånga. Det handlar alltså inte om det luddiga förluster (som inkluderar sårade och saknade) utan det handlar om dödade.

Utifrån 190 000 man är det alltså tvåprocentiga förluster, eller var femtionde rysk soldat. Då bara två tredjedelar satts in i strid så är det drygt var trettionde som satts in.

Detta är en köttkvarn för unga ryska män.

08:14 Bloggen har utsatts för ännu en DDOS-attack ca 07:30 – 08:00 och det kan varit tillfälligt svårt att ladda in sidan. Den är dock över nu igen. Dessa sker stötvis någon gång om dagen. Jag har köpt till serverkapacitet. Tyvärr verkar försöken bli allt hårdare varje gång, så förr eller senare lyckas de. Det finns fortfarande fler motåtgärder att vidta dock.

Uppenbarligen är någon inte intresserad av att den här websidan ska finnas tillgänglig.

08:20 Här är en liten film inspelad av en leende ukrainsk soldat, riktad till de ryska soldaterna medan han monterar en ljuddämpare på hans automatkarbin. Bayraktar refererar till de turkiska drönarna som användes mycket framgångsrikt mot Armeniens ryska fordon under kriget i Nagorno-Karabach 2020.

08:25 Film på raketen som träffar höghuset. Ser ut att handla om raketartilleri.

Film på när räddningstjänsten bär ut en skadad kvinna från byggnaden. Ukrainska försvaret påtalar att det är ett krigsbrott att skjuta mot civilbefolkning.

08:30 Som en äkta ledare, som inte gömmer sig i en bunker framträdde Ukrainas president Zelensky utomhus i centrala Kyjiv nu i morse och talade till folket. “Vi är här. Vi kommer inte lägga ner vapnen. Vi kommer försvara vår stat.”

Var fegisen Putin är vet ingen. Vore intressant att se honom framträda några kilometer från fronten.

08:32 Storbritanniens försvarsminister uppger att Melitopol inte alls fallit. Flygspaningen över Svarta Havet bör kunna bekräfta detta.

Inga kommentarer: